Mrežnica - miss hrvatskog krša

Jedna od naših najuzbudljivijih i najljepših rijeka

Usred zelenog srca Hrvatske, tišinu remeti buka brojnih mrežničkih slapova i slapića. 

Hrvatska je mala zemlja velikih prirodnih ljepota. Toliko je predivnih krajolika i mjesta u Lijepoj našoj da se realno rijetko tko od nas može pohvaliti da ih je baš sve obišao iako to ne bi trebao biti neki veliki pothvat. Uzmimo naše rijeke za primjer.

Čak 40 - ak rijeka cijelim ili jednim dijelom svoga toka prolazi kroz Hrvatsku i isprepliće vodenu mrežu po površini zemlje. 

ponudadana, mrežnica

Jedan od najzanimljivijih i najljepših vodotoka u Hrvatskoj je rijeka Mrežnica - jedna od tzv. 4 karlovačke rijeke. Izvire kod Slunja u Kordunu, a ulijeva se u Koranu kod Karlovca. Duljine je 64 km i vrlo uskog porječja stiješnjenog između porječja rijeka Dobre i Korane. Primjer je rijeke u kršu i dio je crnomorskog slijeva, odnosno porječja Save. 

Njeni kanjoni, slapovi i slapići, spilje, vrela ili stari mlinovi - mamac su koji privlači ljude željne odmora, prirodnih ljepota i rekreacije. Na samoj rijeci nalaze se čak 93 sedrene barijere koje su tipične za krške rijeke, ali samim time one su i osjetljivije te podložnije reakciji na vanjsko djelovanje čovjeka. 

Zbilja dobro moraš baratati epitetima i stilskim figurama ukoliko nekome želiš riječima predočiti ljepotu Mrežnice.:) Nazivaju je biserom prirodne baštine, draguljem i smaragdom. 

ponudadana, mrežnicaž

Kap po kap, već od početka svog toka, stvara gotovo meditativnu glazbu satkanu od savršene, prirodne melodije koju stvaraju brojni slapovi i spomenute sedrene podvodne barijere. Prema iskustvima znalaca, idealna je za plovidbu kanuom te rafting vožnju i kajakarenje. 

Ukoliko niste za avanturizam i rekreaciju, odaberite vožnju čamcem, lagano plivanje ili jednostavno uživanje u pogledu i zvukovima koji će vas odvesti u neke skrivene, mirne kutke unutar vas samih.

  Prethodni članak Sljedeći članak