Uskrs - najveći kršćanski blagdan

Sve što trebate znati o Uskrsu, jedinom kliznom blagdanu u povijesti :)

Od malena se radujemo svakom nadolazećem blagdanu. Kad si dijete raduju te slastice, pokloni, čokoladni zečevi i cijela pozitivna "gužva" koja ispuni dom. Kad odrasteš, blagdani imaju i druge čari, npr. - neradni su. :) Nikada se u principu ne maknemo od onog dječjeg osjećaja, što nam je usađeno još iz roditeljskog doma i zauvijek pri srcu.

Što znamo o Uskrsu? Znamo da je kršćanski najveći blagdan.To je dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća Isusa Krista i računa se 40 dana od Pepelnice, vrijeme koje nazivamo Korizmom. Dan na koji tradicionalno jedemo mladi luk, šunku, kruh, jaja i što se već kod koga nađe ... 

Međutim, postoje običaji koje sigurno niste znali o tom blagdanu. U nastavku pročitajte nekoliko zanimljivosti o Uskru koje možda niste znali. :)

1. "Klizni" datum
Uskrs uvijek obilježavamo zmeđu 22. ožujka i 25. travnja, a slavi se na prvu nedjelju nakon punog mjeseca koji pada na ili poslije 21. ožujka i na taj način je postao prvi "klizni" blagdan u povijesti. 

ponudadana, uskrs

2. Ukrašavanje jaja
Jedan od glavnih simbola ovog blagdana su pisanice - šarena jaja koja bojamo i ukrašavamo na sve moguće načine. Razlog zbog kojeg bojamo jaja na Uskrs je zato što ona simboliziraju ponovno rođenje. Zato i engleski naziv, Easter, potječe od imena anglosaksonske božice Easter čiji su simboli jaja i zečevi. Nekada su to naši preci radili puno sofisticiranije (bar gledano iz ove perspektive) ukrašavajući jaja voskom koja su na kraju tog ukrašavanja izgledala kao mala umjetnička djela. 

3. Uskrsni zec
Prema nekim izvorima, ovaj mit potječe od stare germanske priče o ženi koja je ukrašavala jaja i ostavljala ih posvuda da ih djeca mogu pronaći. Inače, svake godine proizvede se oko 90 milijuna uskrsnih čokoladnih zečića, a istraživanja su pokazala da ljudi prvo jedu uši na čokoladnim zečevima.

ponudadana, uskrs

4.  Fabergéova jaja
U zemljama bivšeg SSSR-a jaja se farbaju voskom i nadaleko su  čuvena po prepoznatljivim šarama od kojih su najpoznatije ukrajinske pisanice. Čuvene Fabergéove radionice izrađivale su draguljima optočena uskrsna jaja za ruski carski dvor, a većina tih umjetničkih djela imala je u sebi i skriveno iznenađenje poput ptica na navijanje ili minijaturnih brodova.

5. Najluđi Uskršnji običaj dolazi iz Irske 
Osebujni Irci imaju, malo je reći, neobičan običaj za Uskrs. Oni zakopavaju haringe! Da, haringe ... kao ribe haringe. :) Zakopavanjem haringi, koje su bile glavno jelo u doba korizme, svi ljudi, a osobito  mesari, označavaju njen kraj i početak ponovnog guštanja u mesnim delicijama. Jadne male haringe. 

Bilo kako bilo, Uskrs je pred vratima, a vjerujemo da ste se već uživili u planiranje i znate s kim i kako ćete ga obilježiti. 

  Prethodni članak Sljedeći članak