Nacionalni park Krka - prirodni i krški fenomen

Komadić vodenog raja zavijenog u zelenilo

Točno 109 kvadratnih kilometara čarobnih prirodnih ljepota na hrvatski način smjestilo se uz gotovo cijeli tok rijeke Krke i dijela donjeg toka rijeke Čikole. Krka izvire podno Dinare, a sam nacionalni park počinje 2 kilometra nizvodno od Knina pa sve do Skradina.

Od svih hrvatskih rijeka, a sve su na svoj način lijepe i čudesne, Krka je svakako najčudesnija. Zašto? Korito ove rijeke usječeno je u vapnenačku zaravan, a fenomen je njenih 7 sedrenih slapova: Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slap, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk, najveće slapište u Sredozemlju (46m). 

Osobito atraktivno je njeno potopljeno ušće - estuarij s mješavinom slane morske i slatke riječne vode (bućata voda) dugačak ukupno 23.5 km i bogat slatkovodnim i morskim ribama kao i nekim vrstama školjaka.

krka

Međutim, više se spominju životinjske obzirom da je od dvadesetak ribljih vrsta, čak deset endemskih što Krku čini spomenikom najviše kategorije i samim time jednom od najbogatijih europskih rijeka.

Osim toga, poznata je u svijetu ornitologije s čak 221 vrstom ptica među kojima je najveći broj gnjezdarica s tim da neke vrste ovdje borave samo za vrijeme proljetnih i jesenskih seoba. 
Područje parka obiluje brojnim kulturno - povijesnim spomenicima među kojima se osobito ističe franjevački samostan na otočiću Visovcu koji se kao biser u školjci smjestio točno na ujezerenom dijelu rijeke. 

U sred kanjona rijeke Krke smjestio se i pravoslavni manastir Krka s još nekoliko starih gradina na uzvisinama iznad vode. Ništa manje atraktivne nisu ni stare mlinice koje i dalje odolijevaju zubu povijesti, doduše sada u muzejskom ruhu gdje uživo možete vidjeti kako se nekada mljelo žito.

Nema veze ako ste bili, ovakvo blago prirodnih ljepota vas jednostavno svaki put nanovo obogati i svakim oduzimanjem daha dublje zarije u vaše pamćenje :)

  Prethodni članak Sljedeći članak