Godišnji samo što nisu počeli, a evo kako isplanirati savršen odmor

Isplanirajte savršen odmor uzimajući u obzir ove 4 stvari

Ljeto samo što nije, a mnogi su već jednom nogom na godišnjem. Planiranje je kažu pola posla pa možda ne bi bilo na odmet da ovaj godišnji isplanirate vodeći računa o četiri stvari: vremenu u kojem putujete, budžetu, suputnicima i prirodi same destinacije. S takvim pristupom vaše putovanje bi moglo biti još ugodnije, nego što ste planirate, a takav pristup putovanju mogao bi postati vaš modus operandi za budućnost.

Birajte savršen trenutak 

Prvi korak do odluke kamo putovati je odrediti koliko vremena imate za svoje putovanje. Želite li otići na vikend, onda svakako trebate razmisliti o bližim destinacijama, a ako s druge strane imate godišnji od tjedan dana ili duže – Dalmacija, Istra ili destinacije izvan granica Hrvatske mogu biti vaš izbor. Također, razmislite kada želite putovati, jer to može utjecati na vaše cjelokupno iskustvo. Želite li istražiti novo mjesto na vrhuncu turističke sezone ili biste radije izbjegli velike gužve i krenuli na odredište izvan sezone? Na spomenuti doživljaj može utjecati i to putujete li preko tjedna ili vikendom. Imajte na umu da su vikendom aktivniji i lokalni mještani te oni iz obližnjih gradova koji će na vašoj destinaciji provesti vrijeme slobodno od posla.


Ne zaboravite planirati budžet 

Jako bitna stavka kod planiranja svakog putovanja je i proračun. Kada je riječ o proračunu, preporučujemo u obzir uzeti nekoliko stvari, a to su: prijevoz, smještaj, obroci, zabava i suveniri. Sve ove troškove možete staviti na papir i dobiti uvid u to koliko vam potencijalno treba za planirani odmor. Takav pristup planiranju omogućit će vam da unaprijed uštedite iznos koji će vam omogućiti da na putovanju uživate bez susprezanja i svoje slobodno vrijeme zbilja iskoristite na najbolji mogući način. Za organizaciju troškova pomoći će vam i mini istraživanje o području na koje idete jer troškovi, ovisno o luksuznosti destinacije, neće uvijek biti isti. Imajte na umu da su hrvatski otoci i gradovi poput Dubrovnika obično skuplji, posebno ako su uvršteni u top destinacije i posjećivani od strane turista. Također, znatno skupljima vam se mogu učiniti i neke destinacije izvan Hrvatske, a razlog je jednostavan i leži u poimanju standarda življenja, koji je u nekim državama znatno veći pa su i cijene u startu više od onih na koje smo navikli. Ako se odlučite za putovanje izvan Hrvatske svakako ne zaboravite provjeriti tečaj. Pretvorite valute u valute svojih odredišnih putovanja. Praćenje tečaja je važno zbog jasne ideje o novčanoj razlici zbog kojih ćete dobiti jasniji uvid u svoje troškove.


S kime putujete? 

Koga planirate povesti sa sobom u svoju avanturu? Hoćete li putovati kao par, s djecom ili prijateljima ili ste pak solo igrač? Ako, na primjer, putujete sa svojim parom, razmislite o destinacijama na kojima ćete oboje uživati. Budući da putujete kao par, možda ćete poželjeti i romantičnu destinaciju. Ako pak planirate ići na odmor s grupom, razmislite o krstarenju. Na taj način, planiranje i prijevoz će biti gotovi kada se ukrcate na putovanje.


Sunce ili hladovina – ti biraš 

Razmislite o vrsti okruženja koje preferirate, uključujući čimbenike kao što su vrijeme i krajolik. Na primjer, volite li toplo, sunčano vrijeme ili ste više za hladovinu? Ako birate sunce prije svega, razmislite o odlasku na odredište u suptropskoj pustinjskoj klimi kao što je ona u Egiptu. Osjećate li se ugodnije u hladnijoj klimi, za vas također postoji mnogo prekrasnih odredišta za istraživanje. U Hrvatskoj možete odabrati odmor na Bjelolasici ili već popularnoj Velebitskoj kući. U kakvom se pejzažu želite probuditi dok ste odsutni? Želite li gledati kako sunce izlazi iznad strmih obalnih litica ili ti srce zatreperi kad pomisliš da se probudiš uz šum tropskih ptica okruženih zelenilom? Želite li biti usred uzbudljive, inspirativne urbane lokacije ili više volite mir, tišinu i romantiku udaljenog sela? Sve vam je na dohvat ruke - samo morate shvatiti koja vas destinacija najviše podiže.





  Prethodni članak Sljedeći članak