NIJE LUKSUZ! Top 5 razloga zašto se još danas odlučiti za masažu

Masaža nije luksuz, a uz cijene već od 59 kuna postaje nešto priuštivo gotovo svakome!

U znanstvenom časopisu „Scientific World Journal“ objavljeno je zanimljivo istraživanje o učinkovitosti masaže. U istom je sudjelovalo 59 ljudi koji su patili od bolova u leđima ili bolesti kralježnice, a rezultati istraživanja kažu da je svih 59 nakon terapije masažom doživjelo poboljšanje, odnosno smanjenje bolova. Trebamo li se nakon toga pitati je li masaža učinkovita? Mislim da je jasno da oko odgovora ne moramo dvojiti ni trenutka. Pritom, masaža nije luksuz, a uz cijene već od 59 kuna postaje nešto priuštivo gotovo svakome. 

Benefiti su brojni, od toga da masaža pomaže smanjiti stres, preko održavanja lokomotornog sustava na zavidnoj razini funkcionalnosti pa sve do oslobađanja hormona sreće koji dovodi do boljeg raspoloženja i mnogi drugi. 

U nastavku donosimo top 5 razloga zbog kojih bi svakako trebali razmisliti o jednoj masaži i svoj termin zakazati još danas!


1. SMANJUJE STRES

Svi doživljavamo stres u svom životu, bilo da je “dobar stres” poznatiji kao uzbuđenje ili loš stres. Stres, opće je poznato, uzrokuje povišenje kortizola, odnosno hormona stresa, a to može izazvati pustoš u našem tijelu i umu te uzrokovati disfunkciju, pa čak i bolest. Masaže mogu pomoći u smanjenju i upravljanju stresom na mnogo načina. Kao prvo, fizičke prednosti terapije masažom mogu pomoći u smanjenju odgovora na stres koje naše tijelo i um proizvode i zapravo sniziti kortizol. Još jedna prednost je što masaža omogućuje opuštanje i odmor. Ovo je važno u stresnim vremenima kako bi se uravnotežili drugi osjećaji i emocije koje mogu proizaći iz stresa kao što su tjeskoba i depresija. Smanjenje stresa i suzbijanje posljedica stresa važno je u bilo kojoj dobi. 


2. POBOLJŠAVA FLEKSIBILNOST 

Održavanje mišića ključno je kako starimo, a pravilna fleksibilnost mišića omogućuje nam da sudjelujemo u normalnim aktivnostima bez boli ili ukočenosti. Omogućuje našim zglobovima normalan raspon pokreta i daje nam pravilan oblik, držanje i funkciju. Terapija masažom pomaže poboljšati fleksibilnost naših mišića poboljšavajući protok krvi i cirkulaciju kisika u mišićima, smanjujući zatezanje mišića i produžujući tkivo. 


 3. POMAŽE KOD ODRŽAVANJA IMUNOLOŠKE FUNKCIJE 

Masaže pomažu tijelu da pravilno radi , čime se jača imunološki sustav. Dolazi do povećanja cirkulacije, oksigenacije, zacjeljivanja stanica i protoka krvi, smanjenog kortizola, pa čak i utjecaja na sam endokrini sustav. Imunološki sustav je ono što se bori protiv prehlade, virusa, pa čak i bolesti. Zato je važno brinuti se o svojem tijelu, a briga terapijom masaže idealan je izbor koji prije svega omogućuje ugodu. 


4. SMANJUJE BOL 

Terapija masažom može smanjiti bol na mnogo načina, kao što je smanjenje zatezanja u mišićima i bol u kostima. Također, može pomoći kod uklanjanja osjetljivosti područja koja su bolna. Smanjena bol, jasno je, može dovesti do poboljšanja kvalitete života, povećanja razine aktivnosti te na koncu poboljšanja raspoloženja. 


5. POBOLJŠAVA SPAVANJE 

Masaže poboljšavaju opću relaksaciju i smanjuju stres, koji je često povezan s lošim snom. Također se povećava serotonin – hormon sreće. Serotonin također pomaže povećati melatonin zadužen za regulacija vašeg ciklusa spavanja. Pravilan san je obavezan za normalno funkcioniranje u svakodnevnici.


  Prethodni članak Sljedeći članak