Hvar - jedan od 10 najljepših svjetskih otoka

Dobrodošli na otok s 2764 sunčana sata :)

Ovaj srednjodalmatinski otok, četvrti po veličini u Jadranu, ali najdulji sa 68km, ubraja se u top deset najljepših otoka svijeta. Jedan je od naših ponosa i najboljih zastupnika prirodnih ljepota Hrvatske u svijetu. 

Ovaj srednjedalmatinski otok, četvrti po veličini u Jadranu, ali najdulji sa 68km, ubraja se u top deset najljepših otoka svijeta. 

Jedan je od naših ponosa i najboljih zastupnika prirodnih ljepota Hrvatske u svijetu. Umjerena mediteranska klima pogodovala je izrazito bujnoj mediteranskoj vegetaciji, čisto more s druge strane obiluje ribom, a blagodati mediteranske klime čine osunčane otočke padine idealnima za uzgoj vinove loze,maslina, smokava ili agruma.

ponudadana, hvar

Smješten je na sredini hrvatske strane Jadrana na vrlo značajnoj, unakrsnoj točki plovidbe i predstavlja središte komunikacije sa Sredozemljem. 

Samim time, ovaj otok ima izuzetno dugačku i bogatu povijest. Pristupačnost s obalne i morske strane, duboke uvale za uplovljavanje, omogućile su naseljavanje otoka još 5 tisuća godina prije Krista.

Od samih početaka civilizacije bio je središte mnogim kulturama koje su na Hvaru ostavile brojne tragove - neolitičko razdoblje, antička kultura iz razdoblja starog Farosa i ostaci rimske kulture te srednjevjekovno, renesansno i barokno naslijeđe. Utjecaj tih kultura i njihove ostavštine i danas možete vidjeti i osjetiti šetnjom po otoku. 

S godinama se zbog svih tih predispozicija i povoljnih zemljopisno - klimatskih uvjeta, Hvar nametnuo kao jedno od nezaobilaznih mjesta za sidrenje skupocjenih, golemih jet- set jahti poznatih i slavnih, ali i svih profila turista koji se uvijek rado vraćaju na ovaj suncem okupan otok. 

Jedna od prvih stvari koju primjetite kad dođete na Hvar je miris. Miris lavande, ružmarina i mediterana u nosnicama koji vas instatno, meditativno opusti i navede da se do kraja prepustite čarima kojih je ovaj komad raja prepun. 

Grad Hvar najbolji je pokazatelj spoja mediteranske klime i prirode te raskošne povijesno - kulturne ostavštine, a sve umotano u taj jedan suvremeni, hedonistički štih 21. stoljeća. 

ponudadana, hvar

Okrenut je prema moru, prema jugu gdje ga sunce gotovo neprestano kupa, a more oplakuje žal prisjećajući se sveg sjaja i raskoši koje mu je donijelo na brojnim galijama, brodovima i danas jahtama.

Ime mu dolazi od riječi Pharos - grčkog naziva za otok Hvar i grad koji se tada nalazio na mjestu današnjeg Starog Grada. Grad skupa s njegovim simpatičnim i dragim žiteljima danas potpuno diše za turizam i sve one koji e dođu diviti u uživati u ljepotama ovog komadića raja na zemlji.

Renesansno i barokno predgrađe, Pjaca sa katedralom i biskupskim dvorom na sjeveru te urbanističko renesensni prikaz jezgre grada s  Kneževim dvorom i Arsenalom na obali mora - to ćete vidjeti u šetnji prostranim trgom i okolicom.

Svi ovi preduvjeti su naravno iznjedrili cijelu nisku umjetnika. Kžnjiževnika, kroničara i povjesničara koji su činili sam vrh renesansne književnosti i humanizma na našim prostorima. Osobito su bili istaknuti književnici kao što su Petar Hektorović, autor "Ribanja i ribarskog prigovaranja", Hanibal Lucić, Marin Gzarović, Vinko Pribojević i drugi.

Nikako ne smijete, doduše to je zapravo i nemoguće, zaobići šaroliku te izrazito bogatu gastronomsku ponudu koju vam Hvar pruža na dlanu. 

Fina domaća spiza, lagano pripremana, začinjena maslinovim uljem i raznim mirodijama koji rastu svuda po otoku nezaobilazni je dio posjeta Hvaru. Naravno sve to začinjeno nkim od finih vina visoke kvalitete iz lokalnih vinskih podruma. 

Nakon ovakve večere, drugi dio hedonističke večeri možete nastaviti u nekom od brojnih klubova ili beach barova kojih je Hvar doslovno prepun, ovisi već o vlastitim težnjama i ukusima :) 

  Prethodni članak Sljedeći članak