Zadar, tri tisuće godina stari prizori kulturnih i prirodnih ljepota

Izabran kao najbolja destinacija za posjetiti u 2016. godini!

Kako započeti priču o Zadru, a da ne zvuči kao već sto puta ispričan klišej o natprirodnim, neviđenim ljepotama?  Teško :)

Počnimo od početka. A početak podrazumijeva veeeeliku brojku, 3000 godina. Toliko svjećica na torti broji ovaj biser smješten u srcu Jadrana. Krasi ga izuzetno povijesno i kulturno naslijeđe, prirodne ljepote, originalnost i spontanost. Središte je Sjeverne Dalmacije i centar regije u kojemu živi oko 75 tisuća stanovnika. 

Nudi vam šaroliku paletu svih pogodnosti i usluga koje jedan turist, među njima i oni jako zahtjevni, može tražiti. Od smještaja baš za vaš gušt i džep, gurmanskih i autohtonih lokaliteta, kulturnih i povijesnih znamenitosti ili mjesta za odmor, rekraciju i zabavu. Zbog svega navedenog, jedno je od najpopularnijih hrvatskih odredišta i priznanje na svjetskoj razini su mu biranim epitetima odali divovi poput londonskog Timesa i Guardiana.

zadar

Posebnost grada ističe se spomenutom bogatom povijesnom i kulturnom baštinom  i to je uostalom ono prvo što primijetite kad dođete u Iaderu (antički naziv Zadra). Dok se šećete kamenim zadarskim ulicama, zapravo se šećete Iaderskim kamenim ulicama :) 

U isto vrijeme doživjet ćete šetnju kroz povijest, ali povijest obavijenu suvremenim ruhom 21. stoljeća. Grad sadrži pravo blago spomeničkog i kulturnog naslijeđa iz antičkog, srednjevjekovnog i renesansnog razdoblja, ali i suvremene povijesti kao što su recimo prve Morske orgulje na svijetu. U povijesnoj jezgri grada nalazi se čak oko 70 spomenika kulture  i sakralnih objekta, dok ih je sa širom okolicom čak 600. Najpoznatiji su naravno Crkva Sv. Donata, Crkva Sv. Stošije, Kneževa palača, Gradske zidine, utvrde i vrata ili Forum.

Morske orgulje atrakcija su sama za sebe. Smještene su na zapadnom dijelu zadarske rive te su prepoznatljive po obalnom profilu koji stimulira promjenu u kretanju obalom, zadržavanje i silazak do mora. 

zadar

Ovo inspirativno mjesto predstavlja spoj ljudskih ideja, vještina i kreativnosti s iskonskom snagom i prirodom mora i njegovih mijena. Omiljeno je to mjesto za odmor, meditativno promišljanje ili razgovor uz melankoličan i mističan zvuk omiljenog prirodnog instrumenta. 

Uz Morske orgulje, Zadar je od 2008. godine dobio još jednu svjetsku atrakciju koja je do najviših razina uzdigla nadimak "grad s najljepšim zalaskom sunca". Pozdrav suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. 

U isto vrijeme kad se krene događati taj spektakl majke prirode u obliku "najljepšeg zalaska sunca", uključuje se rasvjeta ugrađena u krug koja proizvodi prekrasnu i dojmljivu svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuka morskih orgulja.

Zadar je domaćin brojnih događanja, osobito u ljetnim mjesecima. Tu se odvijaju Glazbene večeri u sv. Donatu, Zadarsko kazališno ljeto, Festival suvremene glazbe, KalelargArt - Street art festivalu ili urbani festival Zadar snova, Noć punog miseca, Millennium Jump ili na jednom od koncerata svjetskih glazbenih atrakcija
Zato se ovom gradu valja iznova i iznova vraćati jer vas boravak u njemu može samo obogatiti i vraćati osmijeh na lice, koji ste možda putem, kroz godinu negdje izgubili. Posjetite Zadar i provjerite zašto je 2016. godine nominiran za laskavu titulu najbolje europske destinacije u 2016. godini. 

  Prethodni članak Sljedeći članak