Intolerancija na hranu

Koliko ste tolerantni? :)

Sam naziv ove pojave i prizvuk izaziva frustraciju, a kamoli njezin učinak na naš organizam. Kao što joj i ime govori, radi se o odgovoru našeg probavnog sustava na nemogućnost probave pojedinih sastojaka iz hrane i ne uključuje imunološki odgovor našeg tijela. 

Mnogo ljudi pati od intolerancije na hranu i ne podnose određene prehrambene proizvode, a da toga često nisu ni svjesni. Ta intolerancija očituje se simptomima kao što su - bol u trbuhu i grčevi, proljev, zatvor i nadutost, a mogu se javiti glavobolja, kožni osip i ekcem. 


intolerancija


Međutim, kao i sa svime u životu, radi se o tome da jednostavno jedne navike zamijenimo drugima. Ako si do sada guštao u mliječnim čokoladama, ćevapima i bureku, zamijenit ćeš ih avokadom,  tofuom ili grickanjem bučinih sjemenki. Recimo. I to ćeš raditi dovoljno dugo dok ti taj avokado i bučine sjemenke ne postanu jednako fine kao milka s keksom ili ćevap u natopljenoj lepinji. Mogućnost za to je doduše minimalna, ali upornost se isplati.

Bitno je samo na vrijeme odreagirati i prepoznati simptome te preuzeti inicijativu, posebno kada se radi o zdravlju i općem stanju organizma. Upravo zato postoje učinkoviti testovi za ispitivanje tolerancije na određene prehrambene proizvode kako bi točno detektirali žarište problema i ciljano ga tretirali.

  Prethodni članak Sljedeći članak