14.01.2016.
Bogatstvo okusa i začina
Gastroljupci, osobito oni koji vole osjetiti različite začine i malo ljutine na nepcima, ne odbijaju prigode za meksičku večeru ili ručak, svejedno
Zahvaljujući bezbrojim aromama i namirnicama i bogatstvu boja, nije ni čudo da je meksička kuhinja jedna od najpoznatjjih i rasprostranjenijih kuhinja na svijetu.
Kukuruz i grah definitivno su namirnice koje čine temelj meksičke kuhinje, a taj temelj udaren je još u vrijeme starih Azteka da bi se kroz povijest kuhinja nadopunjavala zahvaljujući dolasku španjolaca koji su sa sobom donijeli rižu, govedinu, svinjetinu, piletinu, luk i češnjak.
Danas je ona rezultat utjecaja iz raznih dijelova svijeta, a zanimljivo je da je tradicionalna meksička kuhinja upisana u UNESCO-vu nematerijalnu svjetsku baštinu.
Iako se meksička kuhinja razlikuje od regije do regije, ipak nam neke namirnice nepogrešivo govore da se radi o njoj:
Kukuruz - predstavlja zaštitni znak meksičke kuhinje. Kukuruz služi kao prilog, dodaje se u popularne tacose, chimichange i quesadillase
Riža – vrlo važna namirnica u meksičkoj kuhinji. Kuha se s povrćem kako bi se osigurala raznolikost boja i okusa, a nerijetko se aromatizira crvenim čili paprikama, rajčicom i lukom da bi se dobio tzv. Arroz Rojo koji služi kao odličan prilog tacosima, enchiladama i burritu
Avokado – umak na bazi avokada je sastavni dio meksičke kuhinje, s dodatkom sitno sjeckanog luka, soka od limete i drugih začina te se nerijetko servira uz tortilja čipse kao predjelo.