Kajaking

Riječnim brzacima do traženog uzbuđenja (i osvježenja) :)

Hrvatska je mala zemlja, ali ako se nečime može dičiti, to su prirodne ljepote koje na svakom koraku oduzimaju dah. Definitivno jedno od najvećih bogatstava u tom smislu, naše su rijeke. Od svih europskih zemalja, imamo najraznolikije i najočuvanije rijeke koje predstavljaju naše veliko bogatstvo. 

Pružaju cijeli niz mogućnosti - od iskorištavanja u svrhe izvora pitke vode, navodnjavanja, transporta, ali u posljednjih nekoliko godina i kao popularna odredišta u rekreacijske i turističke svrhe. Sve veći broj ljudi u ljetnim mjesecima traži osvježenje upravo u našim predivnim rijekama bježeći tako od prenatrpanih plaža i često puno većih financijskih izdataka. 

Međutim, ono zbog čega u zadnje vrijeme cvjeta turizam oko i uz naše rijeke savršeni su uvjeti za adrenalinske aktivnosti i rekreaciju kao što je rafting ili kajaking. Upravo zahvaljujući ulasku raftinga na naše rijeke, počinje masovniji oblik riječnog turizma i tih vidova rekreacije, iako su se prve kanu ture na Mrežnici, Kupi i Korani održavale još 80 - ih godina i to za strane turiste. Danas je situacija takva da svjedočimo svojevrsnoj eksploziji ovih vidova rekreacije kod nas, s tim da ovisno o stupnju i težini kajakinga, birate i rijeku na kojoj ćete veslati. 

ponudadana, kajak

Krenimo od Zrmanje koja sa svojim veličanstvenim kanjonom, vodopadima, brzacima i bistrom vodom spada u najljepše rijeke Europe. Prilično je  lagana i sigurna za početnike kanuiste, naravno u ljetnim mjesecima kad je vodostaj najmanji.  Nije potrebno imati prethodno iskustvo a na kajakingu mogu sudjelovati i djeca u pratnji roditelja i starijih osoba. 

Prilikom kajakarenja, pruža vam se prilika da iskusite idiličnu riječnu raznolikost prirode okolo i u rijeci Zrmanji.  Ribe, ptice te istraživanje tipičnog krškog fenomena s njemu svojstvenim sedrenim barijerama.

ponuda dana  kajak

Slapovi, bistra i nešto toplija voda – to je Mrežnica, također jedna od najljepših u Europi. Prema iskustvima znalaca, idealna je za plovidbu kanuom te rafting i vožnju kajakarenje. Najčešće se plovi između Generalskog Stola i Donjeg Zvečaja, a usputno kupanje na slapićima kojima Mrežnica obiluje, sastavni su dio kajaking avanture.

Priličan novitet u svijetu kajakarenja i kanuinga je rijeka Gacka.  Sa svojom kristalnom, zeleno - plavom vodom. Zbog čistoće vode i bogatog biljnog i životinjskog svijeta zove je i draguljem Like. Prilično je laganog intenziteta pa je kajaking podoban i za dječji uzrast. 

  Prethodni članak Sljedeći članak