Rovinj, najjači turistički centar Istre

Biser istarskog poluotoka

Na zapadnoj obali Istre, odmah ispod Limskog kanala, smjestio se gradić koji slovi kao jedan od naših, ali i svjetskih najljepših gradova. Rovinj odiše duhom nekih davnih vremena koji mu daje poseban romantični, sentimentalni štih. 

Njegova unikatna starogradska jezgra, 67 km duga obala, hektari zaštićenih zelenih površina, 16 otoka, otočića i hridi, čini ovaj grad našim prepoznatljivim biserom prirodnih i kulturno - povijesnih ljepota.

Kuće građene zbijeno jedna do druge, uske ulice i maleni trgovi čine ga još simpatičnijim i netaknutim od modernih urbanističkih shema gradnje. 

Zajedno s Porečom, Rovinj čini najjači turistički centar Istre. Klima mu je tipično mediteranska, topla i suha s malo padalina pa sa 134 sunčana dana drži treće mjesto najsunčanijih jadranskih gradova s najmanje oblaka nad njim. 

ponudadana, rovinj

S morske je strane grad zaštićen prirodnim bedemima stijena na obali  te zidovima kuća koje stoje na tim liticama, a prema kopnu čvrstim bedemima. 

Gradom dominira prekrasna barokna crkva Sv. Eufemije građena u venecijanskom stilu, sa čijeg 60 metara visokog tornja imate pogled koji se ne može platiti. Zvonik je replika onoga iz crkve sv. Marka u Veneciji, a dizajnirao ga je milanski arhitekt Alessandro Monopoli. 

S vrha puca pogled na krovove kamenih kuća, uske ulice i trgove, luku i pristanište s brodovima i barkama te marinu s jahtama. Rovinj je nekada imao sedam vrata, a do danas su sačuvana troja: Vrata sv. Benedikta, Portica i Vrata sv. Križa i upravo su ona jedne od karakteristika zašto je 1963. stari grad proglašen spomenikom kulture. 

ponudadana, rovinj

Stanovništvo uglavnom živi od turizma, ribarstva, poljoprivrede, uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Svojim gostima nude bogat kalendar događaja u ljetnom periodu kao što su Summer Salsa Festival, Kultfest, Lugger Regatta i nadaleko poznata Rovinjska noć i Dan grada na blagdan sv. Eufemije, zaštitnice Rovinja.

Takav položaj i klima pružaju puno mogućnosti kako iskoristiti boravak u Rovinju i okolici.
Šetnje idiličnom prirodom, sportske i rekreacijske aktivnosti, jedrenje, ronjenje ili penjanje jedne su od njih. Možete i unajmiti bicikl i upustiti se u istraživanje skrivenih prirodnih ljepote okolice Rovinja i unutrašnjosti Istre, kulturne baštine ili se jednostavno baciti na kušanje kulinarskih specijaliteta.

U isto vrijeme romantičan i pomalo mističan unutar svojih zidina i starih baroknih građevina, a s druge strane dinamičan i pun mogućnosti. To je Rovinj - grad u kojeg se želiš vratiti, neki periodično, drugi za stalno :)

  Prethodni članak Sljedeći članak