Karneval u Veneciji

Jedinstveni spoj glazbe, kostima, predstave i vatrometa

Pozvani ste na jedan od najpoznatijih karnevala u svijetu! Raskoš, šarenilo i nezaboravna zabava očekuje vas u prelijepoj Veneciji. Tradicija, maske, vatromet, glazba i slavlje - budite dio velike fešte. 



Karneval u Veneciji jedan je od najpoznatijih na svijetu. Legenda kaže da je tradicija otpočela davne 1162. godine u čast pobjede nad patrijarhom Urlicom di Trevenom. Proslava je krenula spontanim okupljanjem na Trgu sv. Marka gdje su ljudi plesali, skakali, pjevali i veselili se, ipak karneval je službeno postao dio Venecijske tradicije za vrijeme renesanse. 

Maske su najprominentniji dio karnevala, a tijekom vremena su postale i simbol Venecije. Od kuda ta tradicija nošenja maski? U akademskoj zajednici postoje mnoga nagađanja, no ne i konsenzus; međutim neki povjesničari smatraju da je nošenje maski odgovor venecijanskog društva na stroge hijerarhijske poretke koji su kroz povijest vladali u Europi. Venecija, kao i mnogi drugi talijanski gradovi bila je simbol slobode, umjetničkog duha i inovacije. 

venecija, karneval

Naravno različite su vrste maski, već prema namjeni. Poput baute - maska koja prekriva cijelo lice, karakterističnog oblika brade (poput kljuna) koji je omogućivao nositelju da jede i pije bez otkrivanja svog identiteta. Zatim colombina koja prekriva samo oči, nos i gornji dio obraza. Vrlo često colombina maske su raskošno ukrašene sa zlatnim ili srebrnim detaljima, kristalima i slično. Medilco de la peste - maska koja predstavlja grotesknu figuru doktora s izrazito dugačkim nosom, jedna je od bizarnijih i prepoznatljivijih maski koja je nekada imala posve praktičnu ulogu sprječavanja širenja bolesti. Ovo su samo neke od prepoznatljivih vrsti maske, a na karnevalu ćete vidjeti još mnoštvo drugih čija će vas raskoš i ljepota ostaviti bez daha. ;) 

Karneval je također poznat po svojoj velikoj fešti otvorenja. Fešta Veneziana oduševljava jedinstvenim spojem glazbe, kostima, predstave i vatrometa. Jedinstven je događaj koji nikako ne smijete propustiti. Jedan od tradicionalnih događaja je i "Festa delle Marie" tijekom koje će dvanaest mladih djevojaka prošetati Viom Garibaldi i po Rivi degli Schiavoni do Trga sv. Marka. Ovaj događaj evocira sjećanje na negdašnji običaj venecijanskog dužda da dariva 12 najljepših, ali skromnih djevica mirazom u vidu veličanstvenih dragulja. U paradi ćete moći vidjeti prekrasne, tradicionalne kostime iz prošlosti Venecije. 

Prepun povijesti, emocija i dobre zabave, karneval u Veneciji jedan je od onih nezaboravnih iskustava koje si svakako morate priuštiti. Naravno ništa nije ljepše nego takvo iskustvo podijeliti s dragom osobom. 

Onda, koga vodite?


  Prethodni članak Sljedeći članak