Lastovo

Ljeto na Carskom otoku

Još niste odabrali savršenu destinaciju za odmor? Dođite na Lastovo, ovdje vas čeka kristalno čisto more, divlje plaže, slasni mediteranski specijaliteti i zapanjujući pogledi na netaknutu prirodu kamo god se okrenete. ;)

Posjetite ovaj predivni otok poznat kao Carski otok, naziv dolazi od njegovog latinskog naziva Augusta Insula. More je ovdje kristalno čisto, svaka uvala je skrivena gustim borovima koji osiguravaju hlad tijekom vrućih ljetnih dana. 


Lastovske plaže su divlje, kamenite, stjenovite, prelijepe s kristalno čistim morem, a donosimo vam par koje svakako valja istražiti: 

➦ Prošetajte se pod Mrčaru do prelijepe šljunčane plaže između dvije stijene koje pružaju hlad, u naselju Ubli nalazi se uređena betonska plaža Pionir s prirodnim hladom, pogodna za obitelji i starije osobe. 

➦ Na južnoj strani otoka, u uvali Skrivena luka nalazi se plaža popularno zvana "Mali žal", nema prirodnog hlada ali obiluje plićakom koji se proteže čak 10 metara. 

➦ Svega 1 km od centra otoka nalazi se plaža Mihajla omiljeno kupalište turista i lokalaca, na plaži se nalazi i istoimeni caffe bar gdje možete popiti kavu ili pojesti sladoled, a u blizini je i teren za odbojku na pijesku. 

lastovo

Što raditi na Lastovu? 

✽ Fish piknik na otoku Mladine - dok uživate u kupanju na jedinoj pješčanoj plaži u arhipelagu, domaćini obrta "Čigra" će vam pripremiti svježu ribu na žaru, salatu od vlastitog povrća uzgojenog na tradicionalni način te vino iz vlastitog vinograda. 

✽ Doživite otok na dva kotača ;) - Lastovo ima više od 200 kilometara obnovljenih i održavanih biciklističkih, ali i pješačkih staza.  

✽ Ovjekovječite ljetovanje najboljim fotkama - ako se svojim otočnim pustolovinama želite pohvaliti bližnjima (a znamo da želite) svakako se uputite na jedan od mnogih vidikovaca s kojih se pružaju zapanjujući pogledi na otok, more i okolicu - Vidikovac Hum, Galičine, Sozanj, Pokladareva grža, Sušac, Struga, Glavat, izbor je na vama. ;) 

Gdje na Lastovu napuniti trbuh lokalnim delicijama? 

✽ Konoba Augusta Insula - uz predivan pogled na samo more poslužit će vam fine lokalne delicije od svježe ribe, domaćeg povrća i maslinovog ulja, nalazi se u mjestu Zaklopatica. 

✽ Seosko domaćinstvo Podanje - nalazi se u mjestu Prgovo polje. Gastronomski doživljaj upotpunjuje činjenica da objedujete u tradicionalnoj kamenoj kući između maslinika i stoljetne češvine, koja za ljetnih vrućina stvara ugodan hlad. 

✽ Vinarija Šarić - razgledajte vinski podrum uz degustaciju kvalitetnih vina i lokalnih specijaliteta, nalazi se u mjestu Gornja Luka.

  Prethodni članak Sljedeći članak