Svi putevi vode...

u Rim!

Grad koji odjekuje snagom i bogatom prošlošću. Jednom kada se nađete na njegovom antičkim ulicama, svaki korak vodi vas sve dublje u prošlost, dugu čak 2 500 godina! 

Ako ste se odlučili na ovo monumentalno putovanje, s obzirom da se radi o istinski veličanstvenom gradu, svakako preporučujemo da najprije dobro isplanirate što sve želite vidjeti i kojim putevima ćete ići. 

Kako bismo vam olakšali posao, niže vam donosimo TOP 8 mjesta koje apsolutno morate posjetiti. ;) 

☛ Rimski Forum - impresivne, premda pomalo zbunjujuće ruševine, nekada centar starog Rima kojeg čini skupina hramova, bazilika i javnih okupljališta. Možda mislite da su se Rimljani oduvijek prema ovim monumentalnim ruševinama odnosili s poštovanjem, no moramo vam razbiti iluziju; tijekom srednjeg vijeka ovdje su sasma veselo pasle kravice. ;) 

☛ Koloseum - najuzbudljiviji spomenik koji nikako ne možete izbjeći u Rimu. Ova gladijatorska arena originalno se zvala Flavijev Amfiteatar, dovršena je 80. godine i mogla je primiti 50 000 gledatelja. Unatoč svojoj monumentalnoj veličini, ovo nije bila najveća rimska arena, to je bio Circus Maximus koji je mogao primiti čak 250 000 gledatelja. 

☛ Fontana di Trevi - neosporno najpopularnija i najpoznatija rimska fontana koju je 1732. godine dizajnirao arhitekt Nicola Salvi. Prikazuje boga mora Oceanisa u kočiji u obliku školjke kojom upravlja Triton a koju vuku morski konjici, jedan divlji i jedan pitomi kako bi se prikazala promjenjiva narav mora. Ako ste gledali film Dolce Vita, bit će vam znana kao fontana u koju je u slavnoj sceni pala Anita Ekberg. 

fontana di trevi

☛ Bazilika sv. Petra - u ovom gradu prekrasnih crkvi i hramova, najviše se ističe Bazilika sv. Petra, najveća, najljepša i najspektakularnija talijanska bazilika. Interijer bazilike krase mnoga poznata umjetnička djela, uključujući 3 najpoznatija djela talijanskih majstora: Michelangelova Pieta, njegova jednako slavna kupola bazilike koja prikazuje stvaranje svijeta te Berninijev 29 metara visoki baldahin preko papinskog oltara. 

Nakon sveg tog istraživanja i razgledavanja, sigurno ćete ogladnjeti, a kako biste mogli veselo nastaviti razgledavanje, otkrivamo par lokalnih bisera u kojima vas očekuje svježa, domaća hrana. ;)

✸ Supplizio - dok šećete Rimom, svakako iskoristite priliku i zaputite se u ovaj elegantni fast food na omiljeni rimski snack - prženi kroket punjen rižom, umakom od rajčice i mozzarellom. 

✸ La Ciambella - ovaj restoran nudi vam široku ponudu, otvoren je cijeli dan i horde turista ga još nisu otkrile. ;) Nalazi se iznad ruševina Terme di Agrippa koje se vide kroz transparentni pod restorana. Ovdje možete isprobati tradicionalnu kuhinju u prijateljskoj i opuštenoj atmosferi. 

Tre Archi - ovaj restoran skriva se na otvorenom, na jednom od najposjećenijih trgova u Rimu - Piazza Navona. Međutim ovdje ćete rijetko zateći kakvog turista, restoran služi vrhunske tradicionalne specijalitete poput cacio e pepe, puntarelle s inćunima i slično, a cijene su izuzetno prihvatljive.

Gelateria la Romana - osim zapanjujuće arhitekture i povijesti, Talijani su poznati i po fantastičnom sladoledu, takozvanom gelatu. A ako želite najbolji, svratite u jednu od Romana lokacija, nećete požaliti. Za ovaj gelato vrijedi čekati u redu! ;)

Eto, prijedloge imate sada samo još morate uskočiti u svoje cipelice lutalice i put pod noge. Onda, koga vodite?

  Prethodni članak Sljedeći članak