Lovran, jedno od najstarijih turističkih odredišta

Antistres gradić :)

Na istočnoj obali Istre smjestio se mali gradić koji je ime dobio, očigledno, po lovoru koji doslovno samoniklo raste svuda po mjestu i okolici. Lovran je grad koji ima zaista bogatu prošlost sa stogodišnjom tradicijom u postojanju turizma. 

Počeci turističke ponude u lovranskom kraju sežu u doba Austro Ugarske monarhije kad je bio omiljeno odredište kao lječilište i zimovalište za predstavnike elitnih krugova monarhije. 

U ta slavna vremena građene su raskošne ville sjeverno i južno od jezgre grada, koje nas i danas oduševljavaju i podsjećaju na doba kraljevske raskoši. 

Lovran je primjer grada koji je održavao do danas svoj koncept urbane jezgre odjevene u povijesno, srednjovjekovno ruho. 

Stari grad je bio okružen obrambenim zidom na čijim su temeljima s vremenom izgrađene kuće. Fasade kuća su ukrašene posebnošću mediteranskog graditeljstva, a do njih vode kamene stepenice prelazeći preko zelenih trijemova.

ponudadana lovran

Bujna i mirisna vegetacija dodatno ga čine idealnim mjestom za spokojan i miran odmor priliko kojeg ćete napuniti baterije i riješiti se stresa. 

Poznato šetalište Lungomare koje se sa svojih 12 km proteže od Lovrana do Voloskog uz samu obalu odlična je prilika za opuštanje i rekreiranje u isto vrijeme, a sve to uz šum mora koji oplakuje male šljunčane plaže. 

Na tom potezu imat ćete i savršeni pogled na spomenutu raskoš starih villa i kuća. Svojom se ljepotom posebno izdvajaju tri vile bečkog arhitekta Carla Seidla, Villa Santa Maria, sagrađena 1895., Villa Frappart iz 1904. godine i Villa Magnolia, sagrađena 1906. godine.

ponudadana, lovarn

Ukoliko uz more i izležavanje na plaži, volite ostati aktivni i planinarite, svakako iskoristite neku od ruta iz Lovrana ili obližnje Medveje koji vode na sam  vrh Učke. 

S druge strane, zahvaljujući svom položaju mjesta koje s jedne strane leži na morskoj obali, a s druge strane dodiruje kontinent svakako iskoristite jedan dan za izlet na obližnji Risnjak, otok Krk ili primjerice pitoresknu unutrašnjost Istre.

Nikako ne smijete propustiti priliku za uživanje u lokalnim, autohtonim jelima i  vinima. Za upoznavanje s gastronomijom ovoga kraja, svakako kušajte istarske specijalitete i delicije čijoj promidžbi doprinose i manifestacije poput "Dana šparuga" u travnju, Dana trešanja ili kako domaći kažu, "Dani črešanj", ljetnom sezonom koja je obogaćena brojnim izložbama, koncertima i ribarskim zabavama. 

Ipak je najpoznatija i tradicionalno jako popularna manifestacija koja se odvija u jesenskim danima - "Marunada", tj. svečanost "maruna" - posebne vrste pitomog kestena koji se već godinama uzgaja u tom kraju.

  Prethodni članak Sljedeći članak