Njegovana stopala

Brinite se o zdravlju i estetskom izgledu stopala

Često zapostavljamo njegu nekih dijelova tijela koji su većinu godine pokriveni i nisu izloženi pogledima (osim vašima i eventualno onih koji se bude pored vas). Tek s dolaskom toplijih dana osvijestimo potrebu njege i brige o stopalima.

Međutim, možda zvuči nevjerojatno, ali neka medicinska istraživanja pokazuju  kako su stopala čak drugi najdraži dio tijela ženama i muškarcima pa se ta potreba za lijepim i njegovanim stopalima, čini se ipak pojačala.  Dapače, u slučaju nebrige o njima, možemo izazvati razna upalna stanja, zadebljanu kožu i gljivične infekcije koje pak dovode do nefunkcionalnosti stopala i manjka fleksibilnosti.

Poslovi koji iziskuju puno hodanja, pogotovo u neprikladnoj obući, dugotrajno stajanje i svakodnevno nošenje visokih potpetica, dodatan su razlog za učestalu njegu stopala. Za prvu pomoć, možete i sami po tehnici „uradi sam“ napraviti kućnu pedikuru. 

Za početak napunite lavor toplom vodom. Dodajte mirisnu sol ili malo eteričnog ulja po svom odabiru, primjerice eukaliptus ili lavandu. Ulja i soli djeluju terapeutski i uklanjaju nečistoće. Kako bi stopala omekšala, namačite ih u vodi 20 minuta. 

pedikura noge

Nakon toga, ukoliko imate lak na noktima, natopite pamučne vatice odstranjivačem laka kojem možete dodati malo maslinovog ulja koje će blagotvorno djelovati na isušene nokte. Nokte režite ravno kako biste spriječili urastanje i dodatno ih nakon rezanja oblikujte rašpicom. 

Nakon toga, još neko vrijeme namačite noge u pripravljenoj kupki te potom strugalicom za zadebljanu kožu, uklonite višak kože. Koža je potom spremna za upijanje hidratantnih krema i gelova koje su pune hranjivih sastojaka i koje će vašim stopalima pomoći da „dišu“.

Naravno, sve te muke se možete poštedjeti odlaskom na profesionalni tretman u jedan od zbilja jako puno kozmetičkih salona koji nude medicinske ili estetske pedikure s proizvodima vrhunske kvalitete. Na vama je samo da izaberete. 

  Prethodni članak Sljedeći članak