Novi Sad

Izvoznik pozitivnih vibracija s lijepog Dunava :)

Na samom sjeveru Srbije, usred zelene Vojvodine i Panonske nizine - smjestio se Novi Sad. Drugi je grad u Srbiji po veličini i broju stanovnika, odmah nakon Beograda. Krasi ga posebna energija zbog koje mu se obavezno vraćate svakom ukazanom prilikom. 
Leži na lijepom plavom Dunavu koji ga presijeca na dva dijela -  na ravničarski dio južne Bačke i onaj brdovitiji smješten na desnoj obali i obroncima Fruške gore. 

Tu desnu stranu Dunava krasi monumentalna, impresivna građevina - Petrovaradinska tvrđava, poznata i kao "Dunavski Gibraltar", izgrađena u doba Austrougarske na mjestu srednjovjekovne mađarsko - turske utvrde. Danas se u njoj nalazi Muzej Novog Sada, a u njemu stalna postava posvećena povijesti grada od 18. do 20. stoljeća. 

Na tom mjestu nalazi se i svojevrsni simbol grada – veliki sat jedinstven po tome što mu mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Ovdje se svake godine održava međunarodno poznati glazbeni festival EXIT koji okuplja na desetke izvođača i tisuće posjetitelja gladnih festivalskih vibracija, dobre zabave i kvalitetne glazbe. 

ponudadana, novi sad

Oduvijek je bio (i ostao) prepoznatljiv po svojoj multikulturalnosti i višejezičnosti. Upravo to izdvaja Novi Sad kao sredinu koju krasi gostoljubivost i otvorenost prema svim putnicima namjernicima. Njegovi žitelji, njih oko 300.000, izgradili su i oblikovali svoj život oko velikog Dunava koji je s druge strane izgradio njihov živi, prepoznatljivi temperament, način života i svakodnevicu.

ponuda dana, novi sad

Treba spomenuti i novosadsku ljetnu oazu na obali Dunava - Štrand. Najljepša plaža Dunava, kako joj tepaju, nalazi se na petnaestak minuta od centra grada. 

Svakog ljeta privuče na stotine posjetioca željnih odmora, zabave i osvježenja. Tokom cijele ljetne sezone na Štrandu možete uživati u raznim sportskim i rekreacijskim turnirima, ali i kulturnim manifestacijama. Najveća gužva je ipak za vrijeme trajanja EXIT festivala jer se na Štrandu održavaju razni after partiji, warm up partiji i slično pa se tada sva energija seli s tvrđave na najlepšu dunavsku plažu.

Svi željni dobre zabave, kasnih večera uz dobro vino, svirki i koncerata - neće ostati razočarani. Novi Sad poznat je kao grad u kojem zabava traje cijeli dan i noć. U šetnji glavnim trgom, doslovno ćete se "spoticati" o brojne restorane, kafiće i slične ugostiteljske objekte. Hrana je iznimno ukusna, pripremana po tradicionalnoj recepturi, a što je bitno - vrlo pristupačnih cijena.
 
Nakon što se fino najedete, hedonizam grabi kroz noć dižući atmosferu na višu razinu obzirom da se većina tih objekata nakon restoranskog radnog vremena pretvara u noćne klubove u kojima obilnu večeru možete lagano potrošiti uz ples i pjesmu. No, ipak je najpopularnija ulica za izlazak, u kojoj se nalazi većina lokala, ona Laze Telečkog. Ovdje se kafići i klubovi nalaze doslovce jedni do drugih.

Kako god okrenete - u Novi Sad morate doći, a jednom kad dođete, probajte to ne ponoviti. :)

  Prethodni članak Sljedeći članak