Ovo su razlozi zašto turisti diljem svijeta obožavaju Sarajevo i stalno mu se vraćaju!

Čak i ako nisu popili vodu sa fontane Sebilj :)

Sigurno ste čuli za mnogima dragu legendu - popijete li vodu s poznate fontane Sebilj, u Sarajevu ćete se sigurno vratiti. No čini se da ne moramo posegnuti za fontanom da bi nas put poveo natrag. Sve više turista posjećuje Sarajevo i po nekoliko puta, evo i zašto!


Bogata gastronomska ponuda 

Gastro scena grada šarena je, atraktivna, preukusna i nadasve raznolika. I dok su ćevapi tema oko koje se “lome koplja” svi se slažu da se oni najbolji pripremaju upravo u Sarajevu. Osim njih, grad vrvi pitama i burecima čiji se recepti prenose s koljena na koljeno, a takav okus i imaju. “Kada dođete u Sarajevo, kao da ste došli baki na topli nedjeljni ručak”, izjava je jedne nedavne gošće grada. I zaista, time je sve rečeno! Ljubitelji slatkog također se mogu pripremiti na rapsodiju okusa na svakom uglu Baščaršije, a i šire. Ovdje se na jedan zaista poseban način kombiniraju tradicionalni okusi i moderni noviteti. Baklava uživaju kultni status, a prodavači otkrivaju kako su ih znali pakirati čak i za Ameriku. 



Idealna vikend destinacija 

Zbog svoje pozicije predstavlja odličnu priliku za kratki bijeg iz grada, mini godišnji ili produženi vikend. Za one koji ga posjećuju iz udaljenijih krajeva, Sarajevo je nezaobilazan dio “road trip” putovanja ili kao jednodnevni izlet iz drugih okolnih gradova. 


Luksuz po pristupačnoj cijeni 

U vrijeme kada putovanja i smještaji postaju sve skuplji, ovo je grad u kojem se još uvijek možete povoljno odmoriti i zabaviti. Sarajevo ima nekoliko odličnih hotela s 4 i 5 zvjezdica koji uz to nude i bogati wellness doživljaj. Tako možete uživati u luksuzu kojim štedite novce, ali ne štedite na onom “svjetskom iskustvu”. Povoljne opcije i prijedloge odličnog smještaja pronađite na linku. 

Za svačiji džep i ukus 

Dok su neki gradovi više romantično ili obiteljski orijentirani, Sarajevo i u tom pogledu oduševljava. Bilo da putujete u paru ili s obitelji, na svakom koraku pronaći ćete mnoštvo sadržaja uz koje nikome neće biti dosadno. Od događanja u gradu, do šetnje Baščaršijom pa do raznih znamenitosti i prirode, mjesto je bogato sadržajem za svaku dob i uzrast. 


Da zaključimo riječima naše kolegice Ksenije koju je Sarajevo oduševilo: 

 “Sarajevo možda nije grad koji oduševljava atrakcijama i građevinama, ali je grad s ogromnom dušom. Grad koji se najbolje upoznaje šetnjom Baščaršijom, svakim korakom po popločenim ulicama gdje se prodaju džezve, tepisi, baklave i ćevapi. Ljudi su srdačni i otvoreni, a ćevapi najbolji na svijetu! Nakon obaveznih lokaliteta poput džamije, vječne vatre, vrela Bosne i katedrale, ne propustite posjetiti i novu žičaru koja vozi na Trebević kako biste doživjeli grad iz jedne druge perspektive.”

  Prethodni članak Sljedeći članak