Plitvička jezera - nacionalni park zapanjujućih prirodnih ljepota

Oduzet će vam dah, a da toga nećete biti ni svjesni ;)

Na samo dva sata vožnje od glavnog grada, gradske gužve, prometa i betonskih građevina sa svih strana, nalazi se jedno od najljepših mjesta na planeti. Naš ponos u obliku prirodnih ljepota koje vam svojim spektakularnim uprizorenjem garantiraju oduzimanje daha. Nacionalni park Plitvička jezera. 

Još davne 1949. godine proglašena su nacionalnim parkom, a nakon toga ih je i UNESCO uvrstio na svoju listu svjetske baštine gdje zauzimaju jedno od prvih mjesta. 

Plitvička jezera sastoje se od ukupno 16 jezera, 12 gornjih i 4 donja jezera. Specifičnost je u tome da su gornja jezera površinski i dubinom veća od donjih koja su plitka, nastala na vapnenačkoj podlozi. 

plitvička jezera

Putem do gornjih jezera vidjet ćete i najveći slap u Hrvatskoj, Veliki slap, visok čak 78 m koji nastaje obrušavanjem potoka Plitvica niz liticu. Prvo i ujedno najveće jezero koje ćete vidjeti jest Kozjak, duboko čak 47 metara dok je dubina drugog najvećeg, Prošćanskog čak 10 metara manja. 

U svakom slučaju, šetnja je to koje ćete se sjećati dok ste živi jer pogled na tirkiznu boju vode plitvičkih jezera i kontrast s kamenom i zelenilom oko njih, ne zaboravlja se lako. Naime uz jezera i vodenu priču, Plitvice su poznate i po svojim bogatim, zelenim šumama u kojima žive tri najveća europska predatora – smeđi medvjed, ris i vuk.

Kako bi najbolje vidjeli  ostatak jezera i slapova, ukrcajte se na brod koji inače vozi s jezera Kozjak i upijte čaroliju do kraja. 

Mnoštvo slapova, među kojima su najatraktivniji Veliki i Mali prštavac, ostavit će vas bez riječi. Iako se većina odlučuje na posjet Plitvičkim jezerima u proljeće, ljeto ili jesen, nikako nemojte propustiti i zimsku priču, čaroliju koja nosi poseban dašak mistike, tišine, siga i zamrznutih slapova.

  Prethodni članak Sljedeći članak