Sarajevo - grad nepokorivog duha

Sarajevo ljubavi moja

"U koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvijek i nehotice pomislite isto. To je grad, grad koji dotrajava i umire i u isto vrijeme se rađa i preobražava. Danas, grad naših najljepših težnji i napora i najsmjelijih želja i nada." (Ivo Andrić)

Grad u središnjoj Bosni i Hercegovini. Smjestio se na području Sarajevskog polja, okružen planinama Bjelašnicom i Igmanom na jugozapadu, Trebevićem na jugoistoku te srednjim planinama na sjeveru i sjeverozapadu. Kao biser u školjci. Posve zaštićen i naoko teško dostupan. U tome i jest ironija jer je Sarajevo početkom 90 –ih godina bilo potpuno devastirano i razoreno, ali nikada slomljeno što se i vidi kada ga posjetite.  

Ljudi nepokorivog duha koji žive u njemu, energija koja kola ulicama, vrijeme koje je stalo na pločniku Baščaršije i jednostavnost života uopće.

Sarajevo


Sarajevo stoji ponosito podno tih planinskih masiva kao da ne postoji niti jedan drugi grad na svijetu osim njega, a u njemu džamije, crkve i sinagoge pričaju jednu multikulturalnu priču koje bi se posramile i najveće svjetske metropole.

Brojni mostovi iznad Miljacke, stare kuće s vrijednim izložbenim primjercima, muzeji, veličanstvene građevine i povijesne znamenitosti – sve to možete istražiti. 

Neke od znamenitosti koje se nikako ne smiju zaobići su: Muzej atentata i spomen ploča, Stadion Koševo i dvorana Zetra, Inat kuća, Gazi Husrev – begova džamija, Tunel spasa, Sevilj itd.

Bar jednom rečenicom (iako zaslužuje puno više) moramo spomenuti i Sarajevo kao značajno središte na mapi restorana i gastro kulture. 

Brojni restorani, od lokalnih buregdžinica i ćevabdžinica do raznih tematskih i orijentalnih kuhinja, sarajevske čajdžinice, kafane – na  vama je samo da birate i odaberete svog favorita.

Sve u svemu nije uzalud pjevao jedan od najpoznatijih Sarajlija, Kemal Monteno – „Sarajevo, ljubavi moja“. Na vama je samo da provjerite zašto.

  Prethodni članak Sljedeći članak