Praznik rada

Prvomajski vikend je pred vratima, a ništa ne izvuče osmijeh na usne kao neradni dan. ;)

Super uleti taj mini godišnji odmor, upravo savršen za provesti dan u prirodi i duženju s prijateljima uz nezaobilazni roštilj ili grah.

Počeci prvomajske proslave kakvu poznajemo danas, datiraju iz 60-ih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme večer prije bi se palila logorska vatra oko koje bi se građani skupljali od ranih jutarnjih sati. 


Tijekom sedamdesetih godina slavlje poprima značajke poznate i danas. Običaj je bio povesti ekipu na neku zgodnu livadu, okrenuti koji ćevap, otvoriti sva vrata automobila i odvrnuti muziku.

prvi maj

Spajanje praznika s vikendima često je radnicima omogućavalo da im se prvomajska proslava pretvori u pravi mali godišnji odmor. Pa se tako razvila i tradicija prvomajskih putovanja i obiteljskih shopping izleta.

Praznik rada u svijetu: 

 ➦ U Francuskoj se u skladu s običajem koji datira još iz vremena Karla IX dragim osobama poklanjaju đurđice. Zbog te tradicije, država oslobađa od plaćanja poreza na đurđice tog dana ali samo pod uvjetom da su ubrane u prirodi i nisu namijenjene preprodaji.

 ➦ U Argentini se u jutarnjim satima organiziraju povorke i demonstracije za radnička prava, a popodne druženja s prijateljima uz obavezne lokalne poslastice locro ili asado

 ➦ Japanci ne slave Prvi maj službeno, no ovaj datum pada između drugih državnih praznika u Japanu pa radnici često iskoriste par spojenih dana te odu na obiteljski odmor što je inače jako netipično za radnike ove države.

 ➦ U SAD-u se Praznik rada ne slavi u petom mjesecu nego prvog ponedjeljka u rujnu i poznat je kao Labor day, a svi pokušaji da se prebaci na 1.5. do sada su bili neuspješni. I dok neki demonstriraju, Amerikanci idu u shopping pa trgovci tvrde da im je ovaj praznik najisplativiji nakon poznatog crnog petka.

 ➦ U Hrvatskoj se praznik rada slavi od 1890. godine. Zagrepčani ga tradicionalno obilježavaju roštiljanjem na Bundeku ili Jarunu i naravno nezaobilaznim grahom u Maksimiru.

A vi? Jeste li već isplanirali svoj prvomajski vikend?

Niže su naše ideje. Bacite oko. :) 

  Prethodni članak Sljedeći članak