Priprema životopisa

Vaša karta za (bolju) budućnost

Izuzetno bitna stavka prilikom prijave za posao, dobro je napisan životopis. S pisanjem CV - a treba biti pažljiv jer se vrlo lako može dogoditi da nijanse presude kod odabira kandidata. Važno je zadržati balans i ne pretjerivati s informacijama, dok s druge strane, dobar životopis ne smije njima ni oskudijevati.

Slijedi par kratkih savjeta:


1.Prilagodite životopis poslu i poslodavcu te pritom nastojte istaknuti svoje radno iskustvo i vještine koje se traže od vas. 


2. Životopis treba biti sažet, jasan, koncizan i ne duži od dvije stranice. Izuzetno je bitno da se držite onoga "manje je više" - znači samo bitne informacije bez puno epiteta i stilskih figura, jedan font i pritom samo naslove i podnaslove istaknite podebljanim i malo većim slovima.



ponudadana, životopis



3. Nakon što napišete životopis, detaljno ga dodatno pregledajte kako bi eliminirali sve potencijalne pravopisne i gramatičke greške. Iako vam računalo može ukazati odmah na postojanje istih, uvijek je preporučljivo dati životopis na čitanje nekome drugom osim vas kako bi dobili mišljenje iz različite perspektive.


4. Podatke o obrazovanju nabrajajte kronološki, od najrecentnijih prema starijima. Navedite razdoblje u kojem ste išli u srednju školu, u kojem ste studirali te zvanje koje ste stekli po završetku obrazovanja. Nakon obrazovanja jenako tako kronološki poredajte radno iskustvo. 


ponuda dana, životopis


5. Ukoliko još nemate radno iskustvo, možete navesti nekoliko osnovnih informacija o sebi u dvije do tri rečenice, bez nepotrebnih nabrajanja i ukrašavanja. Znači samo nabrojite koja su područja vašeg interesa, kakve vještine posjedujete, a koje su baš tražene za taj posao.


6. Za dodatna znanja i stručna usavršavanje možete navesti i odgovarajuće diplome i certifikate koja imate. Konkurentnost na tržištu rada je velika i žestoka pa je svaki certifikat, diploma, potvrda ili sl., itekako poželjna 


7. Velike kompanije imaju specijalne kompjutorske programe koji sortiraju životopise i svakako je preporučljivo to imati na pameti prilikom pisanja i slanja. Takvi programi traže ključne riječi i fraze koje se koriste. Spomenute ključne riječi uključuju vaše osobine, sposobnosti, vještine i ponašanje. 

8. Ponekad, ukoliko je posao takve prirode, kandidati mogu poslati životopis i molbu koja će biti u audio - vizualnom obliku i to je osobito kreativan način za istaknuti se u moru manje - više sličnih CV - a i molbi poslanih istom poslodavcu.

  Prethodni članak Sljedeći članak