Vaših top 10 serija i tv sitcoma

Uživate li više u serijama ili filmovima?

Posljednjih par godina, snimljeno je nekoliko izuzetno kvalitetnih i uspješnih serija i opći je dojam da ih ljudi prate i gledaju više nego filmove.

1. Game Of Thrones - Igra prijestolja
Ova HBO - ova uspješnica ruši sve rekorde gledanosti i u iščekivanju najnovije, šeste sezone, skoro pa je nevjerojatno kad čuješ da je netko ne prati ili ne daj bože, nije čuo za nju.  

Serija je adaptacija novela "Pjesme vatre i leda", Georgea R. R. Martina, od kojih je prva po redu "Igra prijestolja". Snimana je u filmskom studiju u Belfastu te na lokacijama u Sjevernoj Irskoj, Malti, Škotskoj, Islandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Maroku i Hrvatskoj čime se osobito ponosimo. Kako i ne bi kad je samo ta činjenica Dubrovniku, u kojem je smješten dio seta, donijela enormno veliki porast u dolasku turista sa svih strana svijeta.

ponmudadana, serije, game of thrines


2. The Walking Dead - Živi mrtvaci
Radi se o američkoj televizijskoj seriji koju je kreirao Frank Darabont. Temeljena je na seriji istoimenih stripova čiji su autori Robert Kirkman, Tony Moore i Charlie Adlard. U glavnoj ulozi  pojavljuje se Andrew Lincoln kao zamjenik šerifa Ricka Grimesa koji se nakon ranjavanja budi iz kome i nađe u apokaliptičnom svijetu kojim dominiraju zombiji, a koje preživjeli nazivaju "šetačima". Ubrzo Rick krene u potragu za svojom obitelji, a putem nailazi na mnogobrojne preživjele.

3. Breaking Bad - Na putu prema dolje
Serija koja je srušila sve rekorde gledanosti, ubrzo nakon izlaska pilot epizode. Glavnu ulogu tumači glumac koji je već pobrao sve simpatije u ulozi smušenog tate Malcolma, Deweya i Reesea u seriji "Malcolm u sredini", Waltera Whitea. Radnja se vrti oko njegove spoznaje da boluje od tumora na plućima s preostalih godinu dana života i načina na koji je odlučio tih godinu dana proživjeti. Upuštanje u lanac kriminalnih radnji i teške psihofizičke preobrazbe glavna su okosnica radnje. 

4. Suits - Face
Serija se počela emitirati 2011. godine i pomalo neočekivano postala jedna od najgledanijih u američkim kućanstvima, a ubrzo i puno šire. Glavni likovi u seriji su mega uspješni, markantni odvjetnik Harvey Specter (Gabriel Macht) i propali student s Harvarda Mike Ross (Patrick J. Adams) koji se nametnuo iznimnim intelektom i sposobnostima. 

5. The Big Bang Theory - Teorija velikog praska
Pomalo neočekivano, ova serija o ekipi mladih znanstvenika iliti "geekova" pobrala je same lovorike pa je tako do prošle godine srušila sve rekorde gledanosti. Naime, jedna epizode Teorije praska, kako joj glasi prijevod, imala je u "prime timeu" gledanost od 20 milijuna gledatelja! Dvadeset milijuna! Jedan od glavnih likova postao je tako praktički institucija - famozni Sheldon Cooper. Daljnje objašnjavanje vjerojatno nije ni potrebno. :)

9. The Vampire Diaries - Vampirski dnevnici
Pojavila se točno u vrijeme kad je tematika vampira doživjela svoj veliki "boom" zahvaljući Twilightu (Sumrak), filmskoj tetralogiji od četiri nastavka snimljenima po knjigama Stephenie Meyer. Ova također romatična, tinejdžerska priča prati život Elene Gilbert (Nina Dobrev) koja se zaljubi u dva vampira koji su braća. Obzirom da je serija doživjela veliku popularnost snimljeno je čak 7 sezona s raščlanjivanjem radnje i dodavanjem brojnih likova čime su definitivno proširili krug gledatelja.  


ponudadana, serije , the vampire diaries


6. The Wire - Žica
Kreator, producent i glavni scenarist serije je David Simon, koji je ujedno i bivši novinar. Radnja serije smještena je u gradu Baltimoreu, a svaka sezona bavi se različitom temom: trgovina drogom (prva sezona), brodogradilište i luka (druga sezona), gradska vlast i birokracija (treća sezona), školski sustav (četvrta sezona) i print mediji (peta sezona).
Možda nema enormno veliki broj fanova i gledatelja, ali mnogi kritičari slažu se u jednom: riječ je o jednoj od najboljih televizijskih serija svih vremena i jednim od najboljih primjera fikcije 2000-tih godina.

7. Grey's Anathomy - Uvod u Anatomiju
Radi se o američkoj seriji koja je osvojila nagrade Emmy i Zlatni globus. Temelji se na životu doktorice Meredith Grey, koja počinje raditi kao stažist u fikcijskoj bolnici "Seattle Grace", u Seattleu, državi Washington. Serija se bavi i životima ostalih likova - doktora, kirurga, prijatelja. Ulogu naratora ima Meredith, na samom početku i kraju epizode. 

8. House Of Cards - Kuća od karata
Iznimno hvaljena i od publike prepoznata serija o političkim obmanama utemeljena je na istoimenoj BBC- ovoj miniseriji o Parlamentu i u ovom slučaju samo prebačena na američki kongres. Ova politička drama vodi vas iza zastora moći, političkih i osobnih ambicija, ljubavi, strasti i korupcije u modernom Washingtonu. 

10. Mr. Robot - Malek sam na svijetu
U poplavi sit - coma i humorističnih serija, teško je naći nešto što će nas instantno privući i oduševiti. Međutim, stigla je nova serija koja ima baš takav učinak. Kaže kritika: "Mr. Robot je jedan čudan spoj indie filma, trilera o teorijama zavjera i blesavog procedurala s karizmatičnim čudakom na čelu grupe odbačenika. "

Kako god, sigurni smo da je bar jedna od navedenih serija na vašoj listi, a ako nije, brzo provjerite koja će to postati. Vikend je blizu, idealno vrijeme da započnete s maratonom :)

  Prethodni članak Sljedeći članak