Rafting

Adrenalinska bomba na riječnim brzacima

Što bi bio rafting? Onako štura i osnovna definicija je da se radi o vrsti riječnog sporta u kojem se grupe ljude spuštaju riječnim brzacima u gumenim čamcima, a sve u svrhu adrenalinske zabave i avanture. 

Danas postoje i međunarodna natjecanja u ovom ekstremnom sportu, iako ga mnogi ne doživljavaju toliko kao sportsku disciplinu koliko kao vid rekreacije i prilike za "adrenalinsko bombardiranje." :) 

Ponekad se ljudi ustručavaju,  štoviše plaše prije prvog ulaska u gumenjak iliti raft,  međutim oni su napravljeni od izuzetno otporne višeslojne gume, imaju nekoliko odvojenih zračnih komora i dugački su od 3m - 6m pa sukladno tome mogu primiti između 4 i 10 -ero ljudi. Osim toga, svaki raft ima i svog kormilara koji sjedi na krmi i upravlja njime. Sudionici su opremljeni veslom, plutajućim prslukom, kacigom te uputama i nformacijama kojih se potrebno striktno pridržavati tijekom vožnje.

ponudadana, una, rafting

 Kod nas je rafting u zadnje vrijeme sve popularniji, što i nije čudno obzirom da naša mala zemlja o čijim prirodnim ljepotama je već ispisano jako puno epiteta. Imamo nekoliko dinamičnih i uzbudljivih tokova rijeka koje su pogodne za splavarenje, kajakarenje i rafting. 

U tu skupinu spadaju Dobra, Mrežnica i Kupa koju su mjestimično samo u kategoriji "divlje vode", a ostatak dionica s manjim brzacima pogodan je za čisti hedonizam - kupanje, uzivanje u predivnom krajoliku i prirodi. S druge strane, Cetina i Una su ipak malo "ozbiljniji" zalogaj :) 



Cetina prolazi kroz prirodni kanjon i osobito nakon velikih kiša predstavlja idealno mjesto za rafting u sklopu kojeg je nezaobilazno kupanje ispod slapova. 
Kao poslastica na kraju, dolazi rijeka Una koja predstavlja prirodnu granicu između Bosne i Hrvatske. Onaj tko je bio, zna na što se to odnosi. Dio toka od Štrbačkog Buka koji je visok 20m, ostavlja bez daha i savršen je za rafting malo teže kategorizacije, ovisno o vodostaju. 

Dolaskom toplijih dana, naša baza se puni ponudama koje dogovaramo po nižim cijenama za vaš adrenalinski boom :) Uskoro :)

  Prethodni članak Sljedeći članak