Romantična Toscana

Bezvremenska ljepota jednog krajolika

Jedna od najljepših talijanskih regija smještena u središnjoj Italiji. Graniči s regijama Lacij na jugu, Umbrijom na istoku, Emilia - Romagna i Ligurija na sjeveru i Tirenskim morem na zapadu. Ima oko 120 zaštićenih parkova prirode.

Toscana jednostavno obara s nogu svojom ljepotom krajolika, ali i bogatom kulturom, stvaralaštvom, a sve je to upakirano u jednu savršenu opipljivu romantiku. :) 

Kolijevka je umjetnosti , povijesti, kulture i puna vila i starih kamenih kuća okruženih ružičnjacima i čempresima koje i danas odolijevaju zubu vremena. 

Gradovi Toskane pravi su primjeri renesansne umjetnosti, veličanstvenih trgova i brojnih kulturnih i povijesnih znamenitosti. Idilični, pitoreskni zaseoci te brojne vile, dvorci i seoska imanja - sve to dočarava savršenu sliku bogatstva ove regije u svakom smislu.

1. Firenca
Grad leži na rijeci Arno i najpoznatiji je po svojoj srednjovjekovnoj povijesti u vrijeme kada je bila središte trgovine i financija te jedan od najbogatijih gradova u Europi, a posebice kao kolijevka talijanske renesanse, o čemu svjedoče brojni gradski spomenici. 

Godine 1982., UNESCO je uvrstio stari povijesni centar na popis svjetske baštine. Svojom arhitekturom, ali i muzejima (Pitti, Uffizi), vrtovima, obrazovanjem, glazbom, kuhinjom, modom i dr., Firenca svake godine privlači oko milijun turista. Obitelj Medici, koja je vladala gradom 300 godina, velikim dijelom je zaslužna za procvat umjetnosti u gradu. 

2. Montepulciano
Montepulciano je srednjovjekovni i renesansni gradić koji pripada provinciji Siena lociranoj na samom jugu Toscane. Montepulciano se nalazi na 605m nadmorske visine, na vapnenačkom grebenu i samim time pruža prekrasan pogled sa svojih zidina. Poznat je po proizvodnji vina Nobile, jednog od najboljih talijanskih vina. Što trebate vidjeti u ovom gradiću? Morate vidjeti Palazzo Comunale, Katedralu Santa Maria Assunta, crkvu Santa Maria delle Grazie i svetište Madonna di San Biagio - primjer toscanske arhitekture 16. stoljeća.

toscana

3. Montalcino
 Nedaleko se nalazi nešto manji gradić od Montepulciana, ali prilično živahan. U njemu se nalaze brojne vinarije u kojima se može degustirati vino “Brunello di Monatlcino”, po kojem je grad prepoznatljiv i privlači mnoge posjetioce. Glavni trg je pun malih restorančića u kojima se mogu degustirati domaći specijaliteti. 

4. Pienza
Grad i općina u dolini Val d'Orcia u pokrajini Siena, smještena je između gradova Montepulciano i Montalcino te prepoznata kao "vrhunac renesansnog urbanizma" . Vrijedi vidjeti Župe Pienze: Cosona, La Foce, Monticchiello, Palazzo Massaini i Spadaletto. Godine 1996., UNESCO je objavio kako je grad svjetska baština, a 2004. to je postala i cijela dolina Val d'Orcia, kao rijedak primjer kultiviranog pejzaža u svijetu.

5. Siena
Grad i sjedište istoimene provincije u Toscani. Radi se o gradu iznimno bogate kulturne prošlosti, zbog čega je pod zaštitom UNESCO-a, kao svjetska baština čovječanstva. Neke od znamenitosti su: Piazza del Campo (gradski trg u obliku školjke izgrađen na mjestu negdašnjeg rimskog kazališta), gradska vijećnica (Palazzo Pubblico) i Torre del Mangia (visok 102 m) i Sienska katedrala.

6. San Gimignano
Mali utvrđeni srednjovjekovni grad na brdu u pokrajini Siena. Najslavniji je po svojoj srednjovjekovnoj arhitekturi, osobito po tornjevima koji se mogu vidjeti s nekoliko kilometara udaljenosti. Gradić je poznat i po svom bijelom vinu, Vernaccia di San Gimignano, koje se dobiva samo od loze koja raste u okolici. U središtu grada nalaze se četiri trga: Piazza della Cisterna, Piazza Duomo gdje je katedrala Collegiata, Piazza Pecori i Piazza delle Erbe.

7. Pisa
Pisa već nije toliko slikovita i pitoreskna kao dijelovi oko Pienze, Montalcina i sl. Ima više industrijskih dijelova, a i sami gradovi nisu toliko očuvani i usmjereni prema turizmu. Pisa nekim turistima zbog toga djeluje više pusto i sivo. Međutim, toranj u Pisi je stvarno lijep i zabavno je promatrati turiste koji pokušavaju napraviti savršenu fotku dodirujući ili držeći toranj u rukama. 

8. Lucca
Za razliku od Pise, Lucca je slatki, romantični gradić nastao unutar zidina koji na trenutke čine dojam pravog labirinta. Uličice su mu pune restorančića i dućana. Smješten je na rijeci Serchio u plodnoj ravnici u blizini Ligurskog mora. Pored ostalog, poznat je zbog svojih izuzetno očuvanih renesansnih gradskih zidina i lijepih trgova.

9. Volterra
Mali, kameni grad uskih ulica, palača i kamenih objekata te mnoštva trgovina alabastrom. Rudnik Castellina Marittima bogat je alabastrom koji se najvećim dijelom koristi u izradi urni poznatih diljem svijeta. Ovdje se nalazi i jedan od najpoznatijih etruščanskih muzeja - Museo Etrusco Guarnacci Volterra koji posjeduje više od 600 mramornih i alabastarnih urni, s urezanim motivima i metaforama iz zagrobnog života. Svuda oko vas se nalaze duhovi prošlosti - rimski teatar i kupelj, istrošene bazaltne glave koje krase Portu all Arco, katedrala koja čuva renesansno i bizantsko blago itd. 

10. Viareggio
Turističko središte na obali Ligurskog mora Viareggio južno od Apuanskih Alpi. Uživat ćete u buci valova, dugačkim pješčanim plažama (najduža ima 9km) i ekipi koja lovi vjetar na surf daskama. Jedno je od najpopularnijih talijanskih ljetovališta. 

Istražujući Toscanu i njene gradove i gradiće, stopit ćete se s duhom prošlosti utkanim u cijelu kulturnu baštinu i povijesne građevine te talijanske pokrajine čarobnih prirodnih ljepota.  Želimo vam uspješno planiranje i uživanje u ovom komadiću raja na zemlji  :)

  Prethodni članak Sljedeći članak