Samobor - gradić za punjenje baterija

Omiljeno izletište zagrepčana

Na istočnim obroncima samoborskog gorja, odnosno rubnom dijelu Žumberka, smjestio se mali grad Samobor - omiljeno izletište žitelja obližnjeg milijunskog Zagreba, ali i šire. Ima bitno prometno značenje, između ostaloga i zbog toga što se od centra grada do slovenske granice vozite samo 5 kilometara. 

Mali je to pitoreskni gradić s očuvanom starom, urbanom jezgrom koja govori o bogatstvu kulturnog i povijesnog naslijeđa. Iznad grada se nalaze prilično očuvane ruševine Starog  grada iz 13. - 18. stoljeća. , a odmah ispod na njega se naslanja stari dio Samobora - Taborec, s drvenim kućama i crkvom Sv. Mihalja gotičkih i baroknih detalja te sportski centar Vugrinšak. 

Samobor i njegova okolica su kao stvoreni za ugodne, opuštajuće šetnje, a najljepše samoborsko šetalište Anindol s kapelicom Sv. Ane,zaštitnice grada Samobora, nalazi se na brdu Tepec.
Ako se poželite čuvenih samoborskih kremšnita i kavice, spustite se na središnji gradski trg,  sjednite na neku od brojnih terasa i uživajte u pogledu na pročelja starih zgrada nekih davnih vremena. Nakon kremšnita, valja negdje i potrošiti kalorije :) Sva sreća, u Samoboru to sve možete hodajući. 

samobor

Istraživanje svakako valja nastaviti u razgledavanju Livadićevog dvorca iz 1764. godine i postavom Samoborskog muzeja koji se nalazi unutar dvorca. Upravo taj nekadašnji dom obitelji Livadić bio je mjesto iz kojeg je krenuo Ilirski pokret. U njemu je napisana poznata budnica "Još Hrvatska ni propala" gdje je Ljudevit Gaj napisao riječi, a Ferdo Livadić odmah uglazbio. 
Obzirom na to da se jedan dio grada i njegovih kuća nalazi uz rječicu Gradnu, tepaju mu da je "Samoborska Venecija". Nije to ni toliko čudno, obzirom da je taj slikoviti gradić inspirirao  brojne umjetnike i književnike u svom stvaralaštvu. 

Grad se diči bogatom gastronomskom ponudom. Tu su već spomenute samoborske kremšnite, greblica, pikantni umak samoborska muštarda, liker bermet, češnjofke ili samoborska salama.
Iako je to gradić koji se svakodnevno, osobito vikendom "širi", ipak najveći broj posjetitelja ga posjeti za vrijeme Fašnika kad sve vrvi od raznih kreativnih maski, kostima i dobrih vibracija. :)

  Prethodni članak Sljedeći članak