Šaroliki svijet mesa

Najzastupljenija namirnica s puno varijacija na temu

Piletina, puretina, govedina, teletina, svinjetina, janjetina, riba ... nastavi niz. Meso je sastavni, dapače važan dio čovjekove prehrane radi velikog postotka bjelančevina, koje su čovjeku nužne. Iako se bjelančevine nalaze i u drugim namirnicama, ipak je meso najveći izvor istih, a i puno je sočnije od recimo graška, ruku na srce :)

Ovisno o odgoju, navikama, tradiciji i još ponekim čimbenicima - s okusom mesa smo upoznati od najranije dobi. Najčešće je djeci na meniju piletina ili puretina s malo ribe, a onda se jezični pupoljci prilagođavaju na malo "sofisticiranije" okuse janjetine, teletine, riba, mekušaca, fazana ili divljači. :) 

Svako meso je svijet za sebe. Recimo, što trebate znati o piletini i njenoj pripremi? Prije svega to da je jako zastupljena na trpezi, ne samo kod nas, nego i diljem svijeta. Postoji na stotine različitih načina pripreme ovog omiljenog mesa, a neki od tih recepata su najfinije gurmanske delicije koje postoje. Također, piletina je lagana, nema previše masnoća i uvrštena je kao obavezna namirnica u neke od najpoznatijih dijeta. Prilagodljiva je u pripremi pa se može peći, kuhati, dinstati, grillati ili kuhati. 

ponudadana, meso

U startu, bitna napomena - piletinu nikad nemojte postepeno odmrzavati na sobnoj temperaturi jer ćete time pospješiti razvoj bakterija kao što je escherichia coli ili salmonela. Radije je stavite u hladnu vodu da se odmrzava do željene teksture. Nadalje - kad pečete piletinu, najbolje ju je posoliti ispod kožice, a ne dodavati prilikom pečenja. 

Kao i piletinu, tako i svinjetinu možete spremati i termički obrađivati na brojne načine. Kuhanu, pečenu, nadjevenu, dinstanu - kako vam dođe. :) Svinjetina predstavlja jednu od najvažnijih namirnica i značajna je sirovina za industrijsku preradu, kao što su suhomesnati proizvodi, mesne konzerve, kobasice raznih vrsta i slično. Osim mesa i njegovih derivata, klanjem svinja dobiva se i niz dodatnih proizvoda kao što su iznutrice i svinjska mast. 

ponudadaa, mesa

Teletina, u usporedbi sa svinjetinom ima znatno nižu energetsku vrijednost, a s druge strane  udio visokokvalitetnih proteina je visok s manjim udjelom masti. Stručnjaci preporučuju meso kao sastavni dio obroka obzirom da sadrži više proteina u odnosu na ostalu hranu. Teletina sadrži proteine koji pak sadrže esencijalne aminokiseline, što je čini lako probavljivom. Iznimno je hvaljena i priznata zbog fine teksture i odličnog okusa - osobito ako je recimo ispečete "ispod peke" s krumpirima. Mljac! :)

I? Koje spremate danas? :)

  Prethodni članak Sljedeći članak