Solin - grad izuzetne povijesne važnosti

Stara Salona će vas oduševiti

Solin se nalazi u srednjoj Dalmaciji, sjeveroistočno od Splita s kojim je srastao, iako ima status grada. Okružen je planinama Kozjak i Mosor, a kroz njega protječe rijeka Jadro.

Povijest Solina je bogata i ovjenčana lovorikama. Prvotno je bio grčka kolonija pod imenom Salona, osnovana u 3.st.pr.kr., a nakon toga i rimska. 

U ta slavna vremena, Salona je bila 4. po veličini grad u Rimskom Carstvu i imala je 60 tisuća stanovnika te je kroz povijest bila izrazito značajna u starohrvatskoj i starokršanskoj povijesti pa arheološka iskapanja traju i dan danas. 

Solin slovi kao ekvivalent svetoj zemlji obzirom da se upravo on navodi kao mjesto pokrštavanja prvih Hrvata u rijeci Jadro koja njime protječe, a u bazilici Sv. Petra i Mojsija okrunjen je hrvatski kralj Zvonimir. 

Kraljica Jelena podigla je na tom mjestu dvije crkve, a jedna od njih, nekoliko puta obnavljana, predstavlja najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj i mjesto posjete pape Pavla II 4. listopada 1998. godine.

ponuda dana, solin

Jedan od simbola Solina koji svjedoči o tim danas gotovo bajkovitim i nama toliko davnim vremenima, definitivno je Amfiteatar iz 2. st. nakon Krista koji se smjestio na sjeverozapadnom, rubnom dijelu grada. 

Naknadno je opasan zidinama čime je postao dio obrambenog sustava grada. Navodno je mogao primiti 18.000 gledatalja, a na istočnoj su strani "Porta Pompae" vrata kroz koja su ulazile povorke gladijatora i njihovih pomoćnika.  

ponudadana, solin

Uz ta vrata stajale su prostorije za životinje zatvorene željeznim rešetkama tako da gledaoci mogu vidjeti zvijeri i prije igara. 

Upravo to je značaj ovoga grada, što uz more, plaže i sve ono što tradicionalno tražimo u dalmatinskim obalnim gradovima ljeti, možete razgledati pregršt zanimljivih primjera kulturne i povijesne baštine koji stoje kao živi, kameni podsjetnik na minula vremena. Štoviše, mnogo toga nije ni otkriveno i nalazi se pod zemljom čekajući da se otkrije. 

Naravno, ne treba ni spominjati da je kušanje tradicionalno pripremljene hrane, osobito ribljih specijaliteta i domaćih vina, nezaobilazna stavka u planu posjete svakog putnika namjernika u Solin. :) 

  Prethodni članak Sljedeći članak