Top 10 mjesta koje morate posjetiti u Istri

Poluotok za beskrajno istraživanje i uživanje :)

Istra predstavlja jedinstven spoj obalnih i kontinentalnih prirodnih ljepota.

1. Brijuni

Brijuni su otočje smješteno na jugozapadnoj obali Istre. Predstavljaju jedini nacionalni park u Istri i zajedno sa svojih 14 otoka na 736 hektara površine čine savršenu simbiozu prirode i njenih ljepota  na jednom mjestu - raznolikih životinjskih vrsta i bogate flore. 

Njima uz bok, dah oduzima i izuzetno bogata kulturno - povijesna baština sa stotinjak arheoloških objekata i lokaliteta. To Brijune čini jednim od najljepših arhipelaga na Mediteranu.
Nekada su bili oličenje luksuza i omiljeno odredište tadašnjeg jet - seta, svjetski poznatih političara, diplomata, glumaca i pjevača. Zaboravljeni sjaj polako, ali sigurno se vraća na ovo rajsko mjesto koje ponovo postaje elitno okupljalište. 

brijuni

2. Rovinj

Na zapadnoj obali Istre, odmah ispod Limskog kanala, smjestio se gradić koji slovi kao jedan od naših, ali i svjetskih najljepših gradova. Grad odiše duhom nekih davnih vremena koji mu daje poseban romantični, sentimentalni štih. Njegova unikatna starogradska jezgra, 67 km duga obala, hektari zaštićenih zelenih površina, 16 otoka, otočića i hridi, čini ovaj grad našim prepoznatljivim biserom prirodnih i kulturno - povijesnih ljepota. 

Gradom dominira prekrasna barokna crkva Sv. Eufemije građena u venecijanskom stilu, sa čijeg 60 metara visokog tornja imate pogled koji se ne može platiti. Zadnjih nekoliko godina postao je najposjećenija destinacija na Jadranu upravo zahvaljujući spoju prirodnih ljepota, kulturno - povijesne baštine u vidu starih očuvanih gradskih palača, slikovitih crkvica, ali i razvedenom obalom i mnoštvom malih uvalica i lijepih plaža.

3. Pula

Prema jednoj grčkoj legendi, Pula je osnovana prije čak 3000 godina. Svoj uspon doživjela je u doba starog Rima kad se zvala Iulia Pola Pollentia Herculanea. Ostavština tog slavnog doba i danas je ne samo vidljiva, nego čini i glavnu okosnicu grada - Amfiteatar (Arena), Malo kazalište, Slavoluk Sergijevaca, Augustov hram na Forumu. To je i danas čini jednim od omiljenih turističkih odredišta koji su prvenstveno željni kulturno - povijesnih doživljaja. 

4. Poreč

U današnjem obliku osmislili su ga Rimljani prije dva tisućljeća, nakon što su pokorili starosjedioce Histre. Grad je prvo bio vojni logor, potom utvrđeni grad, da bi prerastao u značajni upravni i gospodarski centar, zvan Colonia Iulia Parentium. Danas Poreč broji 16.696 stanovnika. Zbog svog izvanrednog geografskog položaja te prirodnih i kulturno - povijesnih ljepota, danas je jedan od najjačih turističkih centara u Hrvatskoj. Grad prelijepih spomenika, hortikulturne uređenosti i čistoće, raznolike ponude smještaja i sportsko-rekreacijskih aktivsnoti, najčešća je meta europskih turističkih putnika u Hrvatsku.

5. Motovun

Unutrašnjost Istre jednako je lijepa kao i njen obalni pojas, ako ne i ljepša i raznolikija. Ono što Motovunski kraj čini posebnim su biološke raznolikosti i mikroklimatska obilježja. Prirodni procesi koji su se odvijali kroz dugi niz godina omogućila su staništa mnogim biljnim i životinjskim vrstama. Motovunski brijeg visok je 277m i s njegova se vrha otvaraju iznimni vidici dajući vam doslovni uvid u ljepote istarskog prirodnog krajolika.

Idiličan pogled se prostire kroz vinograde, dolinu rijeke Mirne, šumu Sv. Marka koja je daleko poznata kao najveće zaokruženo stanište bijelog tartufa. Pogled seže od najviše Istarske planine Učke pa sve do mora pokraj Novigrada. Motovun je grad prepun kulturnih obilježja iz raznih vladavina kojih je bio dio kroz povijest. Crkva Sv. Stjepana podignuta je na mjestu starije crkve, a ova starija najvjerojatnije na temeljima antičke bazilike. 

Motovun je opasan zidinama čija starost seže u 11. i 12. stoljeće kada su izgrađeni visoki i čvrsti bedemi s kulama. Dodatni motiv za posjet drevnom gradu je nekoliko manifestacija, festivala, koncerata te kulturnih, zabavnih i sportskih događaja. Jedan u nizu nezaboravnih događaja je Motovun Film Festival, definitivno jedan od najoriginalnijih filmskih festivala u ovom dijelu Europe.

6. Hum i Aleja glagoljaša

Hum često nazivaju i najmanjim gradom na svijetu. Nalazi se u središtu Istre i bio je najpoznatije uporišta glagoljaštva što se i danas može vidjeti na brojnim spomenicima, osobito na skulpturama Aleje glagoljaša koja povezuje Hum i Roč. Aleja glagoljaša je zapravo projekt ČAkavskog asabora i sadrži 11 spomenika u slavu prvom slavenskom pismu - glagoljici. 

7. Pazin

Grad Pazin, smješten u srcu istarskog poluotoka, spada u područje Zelene Istre i njezino je administrativno središte s oko 9000 stanovnika. Kako sami kažu: "Želite li doživjeti prostor u kojem ljudi žive od pradavnih antičkih vremena, sudjelovati u programima koji slave tradiciju, život ili hranu, prošetati starim kaštelom, prelistati inkunabulu ili potražiti inspiraciju, središnja Istra je savršena za vas."

8. Umag

Na zapadnoj obali Istre, kao prvi njen grad na sjeveru smjestio se Umag koji naprosto osvaja svojom raznolikošću i bogatstvom ponude. Umag je gradić koji kroz 45 km obale i zanimljivo zaleđe sintetizira posebitosti čitave regije i možda je najbolji uvod u jedan drugačiji doživljaj Mediterana. Priča glasi da su Umag zapravo "otkrili" stari rimski plemići i odlučili ga pretvoriti u ljetovalište zbog čega i danas zrači tim glamurom davnih vremena koji se oslikava na pročeljima starih venecijanskih kuća. 


umag ponuda dana

U zaleđu ćete naići na brežuljkasta mjesta-utvrde s nevjerojatnim vidicima te pregršt agroturizama s autohtonim delicijama i prijateljskim domaćinima. 
U Umagu posjetite: umaške gradske zidine s djelomično očuvanim gradskim vratima i pomičnim mostom iz 10. st., Crkvu sv. Roka iz 16. st. s oslikanim stropom, Muzej grada Umaga s izloženim posudama i starim zanatima iz rimskog razdoblja, izložbe u umaškim galerijama, među kojima je popularna Galerija Marin unutar gradskih zidina.

9. Grožnjan

"Spuštate li se drevnom cestom via Flavia od Buja prema Vižinadi, opazit ćete s lijeve strane 228 metara visoki stožasti brežuljak s čijeg vrha, sred kuća, strši zvonik. To je Grožnjan, drevna Graeciniana. Brežuljak, prekriven terasama i vjekovima bogat maslinama i vinogradima, zapravo je pješčaničko uzvišenje nastalo usijecanjem tla što su ga prouzročila dva potoka: Kanistran i Pision. 

Poetični gradski grb prikazuje ruku s bijelim ljiljanom koja se pruža prema suncu. Iz Grožnjana možete uživati u vidiku na dvadesetak okolnih sela, a pogled na polja, na padinama Bolare i Kostanjice s lijeve strane, njive na obroncima Bijelih zemalja i Baredina s desne, dolinu Mirne u podnožju i na more od Novigrada do Umaga - otkriva jedan od najljepših i najrodnijih krajeva Istre. 

Bogati program nudi skoro svakodnevne koncerte, otvorenja izložbi, performanse, posjete likovnim radionicama i atelijerima. Grožnjan danas njeguje bogatu umjetničku tradiciju. Likovna i muzička umjetnost zastupljene su u najboljem mogućem obliku: stvaralačkom na licu mjesta. Posebnu živahnost gradu daje činjenica da mnogi umjetnici svih profila žive i rade u Grožnjanu ili na teritoriju općine." Doista, ovo zvuči kao prava mala bajka. Potrudite se doživjeti je.

10. Buzet

"Buzet se nalazi u samom srcu sjevernog dijela hrvatske Istre. Na površini od 165 km2 živi oko 6 000 stanovnika. Stari grad Buzet se nalazi na 150 m visokom brdu iznad plodne doline kojom protječe rijeka Mirna, dok se noviji dio grada tzv. Fontana, razvija u podnožju brda. Buzet se još naziva i Gradom tartufa jer je smješten u zoni u kojoj raste ta najskupocjenija podzemna gljiva.

U Buzetu, u Starom gradu, nedaleko župne crkve Blažene Djevice Marije, rođen je Stjepan Konzul Istranin, prvi prevoditelj Novog zavjeta na hrvatski jezik. Buzet je dobro znan i po proizvodnji piva „Favorit“ u  Buzetskoj pivovari (BUP). Na južnoj strani Buzeta, nalazi se izvor sv. Ivan: s njegovih prečistih voda krenula je 1930. g. izgradnja Istarskog vodovoda, a time i distribucija vode za gotovo cijelu Istru.

  Prethodni članak Sljedeći članak