Zagreb je grad koji raste

Cipelice lutalice po metropoli :)

Zagreb je grad koji raste, grad koji je turistima prije bio relativno monoton, postao je vrlo konkurentan našim sezonskim ljetnim odredištima na obali, ali i ostalim europskim gradovima poznatim turističkim odredištima. U nastavku slijede samo neka od mjesta u gradu koje svakako valja obići. ;)

Gornji grad
Stara jezgra današnje gradske četvrti Medveščak, započela je svoj milenijski razvoj na dva suprotstavljena brežuljka, razdvojena potokom Medveščak koji je s podnožja Medvednice tekao prema Savi današnjom  Medvedgradskom i Tkalčićevom ulicom. 

Na istočnom je brežuljku nikao biskupski Kaptol, a na zapadnom naselje Gradec – Grič. Svakako se prošećite gornjim gradom i udahnite malo daška davne povijesti koja još uvijek pročeljima svojih zgrada malo podsjeća na ta davna vremena. Možete se uspeti Mesničkom ulicom ili uspinjačom.

Tkalčićeva ulica
Neovisno o dobu godine i vremenskoj prognozi, ta žila kucavica gornjeg dijela grada uvijek je puna ljudi. Što na terasama kafića koji se nalaze (doslovno) na svakom idućem metru, što u prolazu od Trga do Kaptola ili gdje su se već zaputili. 

Stare, kamene kuće i kafići u njihovom podnožju žive u skladnoj simbiozi godinama, uveseljavajući tako svojim sadržajima brojne posjetioce. Preporuka je da posjetite Melin, kultno mjesto koje je već par puta mijenjalo svoje ruho, a sada vrhunskom ponudom vina i svirkama jazz majstora oduševljava svoje goste.

Muzej prekinutih veza na gornjem gradu
Ropotarnica (intimne) prošlosti :)
Možda je ideja malo na prvu bizarna, ali je zapravo prije svega jedinstvena i jako fora :) 

Kako mu i ime kaže - sadrži zbirku iz ostavštine veza koje su propale iz ovih ili onih razloga (češće onih ružnijih obzirom da su uspomene završile kao dio muzejske izložbe). 

ponuda dana, zagreb

Swanky Monkey Garden
U samom centru grada, na žili kucavici koja ga presijeca, pazite da ne promašite skretanje u jedan od brojnih prolaza u Ilici, a iznad kojeg piše Swanky Mint Hostel. Radi se o sasvim posebnom (i turistima jednom od omiljenih) dizajnerskih hostela u produžetku kojeg se nalazi Swanky Monkey Garden. 

Prostor sadrži pravo malo blago usred centra grada - skriveno dvorište, gotovo kao neki stari ružičnjak sa šumarkom oko terase u kojem je boravak ljeti pravi gušt. Bilo da se radi o jutarnjoj kavici ili večernjem điru kad se na terasi skupi ekipa - što stranih gostiju, što domaćih i gušta uz piće i taktove finih zvukova koje vrti probrana dj ekipa ili pak akustična gitara uz vokal za vas.

Restorani
Uf, teško se zaustaviti samo na par restorana. U Zagrebu se fino jede. Restoran Prasac je primjerice mjesto za opušteno uživanje u vrhunskoj hrani pripremljenoj na moderan, maštovit način, koja je pretežito hrvatskog porijekla. Tu je recimo i La boca - restoran koji ujedinjuje kreativnu i modernu hranu s elegantnim ambijentom i kvalitetnim izborom vina. 

Posjetite i vrlo poseban restoran - Texas steak & grill house. Radi se o vrhunskom restoranu u Western american style-u, smještenom na glavnoj prometnici u Savskoj 141. Ime restorana vam sve govori - specijalizirani su za slasne steakove napravljene po originalnoj američkoj recepturi. Na drugom dijelu grada nalazi se Restoran Madamoiselle. 

Prostor suvremeno uređenog interijera, odiše toplinom i pristupačnosti satkanoj u detaljima  kao i u pristupu samom gostu koji je na prvom mjestu. Smjestio se u srcu poslovne zone - Radnička 80 (Zagreb tower). Dnevna ponuda bazira se na tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji, a večernja na modernoj internacionalnoj i domaćoj kuhinji, uz dašak svjetskih trendova.

  Prethodni članak Sljedeći članak