Top 5 uskršnjih recepata

Tradicionalna receptura za blagdansku trpezu

Od malena se radujemo svakom nadolazećem blagdanu. Uskrs nije iznimka. Veselimo se slasticama, poklonima, čokoladnim zečevima i cijeloj "gunguli" koja ispuni dom. Dan na koji tradicionalno jedemo mladi luk, šunku, kruh, jaja i što se već kod koga nađe ... 

1. Pinca - vladarica uskršnjeg stola
Pinca ili slatki kruh nezaobilazan je dio uskršnjeg stola. Nekada se ova slastica radila kroz cijeli dan, a danas se samo spustite do dućana i kupite gotovu. I to najčešće fino zapakiranu u ukrasnu foliju :)
Međutim, to nije to i ukoliko želite oživjeti mirise iz djetinjstva u svom domu, svakako se isplati probati ovaj, zapravo jednostavan, recept.

2. Uskrsna šunka u kruhu
Iako je možete uz nešto uloženog truda i sami pripremiti i kupovne šunke se mogu iskoristiti za ovu deliciju. Potrebno se samo držati pravila. Jedno od njih, najbitnije, podrazumijeva nabavku najsočnijeg, najsaftnijeg dijela šunke, tzv ružu sa šolom. 

3. Janjetina
Janjetina spada u jednu od obaveznih, tradicionalnih uskršnjih namirnica. Pečena u pećnici ili pod pekom s krumpirima ili povrćem janjetina, uvijek je pravi izbor za blagdansku trpezu.  Za pripravljanje janjetine treba izdvojiti malo više vremena i strpljenja, ali vjerujte isplati se. Vaše nepce i ono svih ukućana će vam biti zahvalno ;)

ponudadana, janjetina

4. Orehnjača/ Makovnjača/Štrudla
Tipični predstavnici tradicionalnih uskršnjih slastica. Definitivno su nezaobilazan dio blagdanskog stola, a jednako kao i ostali suhi kolači, mogu se pripremiti i nekoliko dana prije Uskrsa. Nadjev može biti po izboru, dakle od maka ili oraha, izbor je na vama, ali na koju god se odlučili, nećete pogriješiti. 

5. Kuhana šunka, kuhana jaja i mladi luk
Uskršnja trpeza nije uskršnja ako na njoj nema ove gore simbioze :) Bez obzira na sve recepte kojima nadograđujemo tradiciju Uskrsa, ova  tri sastojka će ostati uvijek pravi simboli uskršnjeg blagovanja i jedno bez drugoga ne ide. 

  Prethodni članak Sljedeći članak